Uzun zaman önce aklıma takılan bir sorudur. Eğer Allah herşeyi biliyorsa cennete yada cehenneme gideceğmizide biliyor demektir bu durumda nasıl oluyorda özgür irademiz var diyoruz ? youtube da dolaşırken karşılaştığım bir videoda aynı soruyu hocanın birine soruyorlar hoca öğretmen öğrenci örneği veriyor
https://www.youtube.com/watch?v=MAyE3vB14Mg
Bu videoda hocamız öğretmeni yaratıcı konumuna koyuyor peki öğretmen yaratıcı olsaydı yine aynı sonuç çıkmayacakmı ? yani yine özgür irade olmayacaktı çünkü öğretmen öğrenciyi o testi çözebilecek yada çözemeyecek şekilde yaratmış olacaktı sınavında bir anlamı olmayacaktı.
Düşündüğümde bu soruya verilebilecek 2 cevap çıkıyor, Biz ya sınavda değiliz yada yaratıcı cennetemi cehennememi hangisine gideceğimizi bilmiyor.
Konu bilgi edinme amacıyla açılmıştır modlardan ricam konuyu silmemesi
Bu sorunun cevabı çoklu evren teorisinde gizli. Bizler daha çoklu evreni bırakın evreni bile tam olarak bilmezken, hatta kimileri tarafından yok sayılan bir teoriyi anlamadan, bu soruya kolay kolay cevap bulunması zor görünüyor.
Çoklu evren teorisi gerçek olsa ve sizden sayısı bilinemeyecek kadar siz varsa, bu durumda yaptığınız eylem(ler), günah - sevap ilişkisi bazında hangisi geçerlilik kabul edilecek? Bir bakıma çoklu evren, çoklu tercihe giriyor. Sevap kazanacağınız bir eylemi, bir başka paralel evrende günah kazanmış olabilirsiniz. İşte özgür irade denilen şey o zaman daha geniş kapsama girmiş oluyor. Sizden bir tanesinin iradesini sorgulayabilirsiniz, ama sayısız sizdenin iradesini sorgulamayı mükemmel şekilde kim yapabilir? İşte burada yaratıcının mükemmeliyeti yatıyor. Şahsen ben çoklu evrenin olmasını isterdim. Bir eylemden bir kere sorumlu olmak yerine, birden fazla aynı eylemden sorumlu olmayı isterdim. Böylece kimin gerçekten doğru ve iyi şeyleri bilerek isteyerek hatta inanarak yaptığı saf bir şekilde ortaya çıkmış olacak.