Malumdur arkadaşlar, birçok konu gibi ama benim için tek ustaya mahkum olduğum konu arabadır...
Yıllardır, bir yerini yaptığını diyerek öbür yeri bozan, sürekli para koparmak için çabalayan onlarca usta gördüm.
Arabayı zamanla otomatiğe çevirdim, sustalı anahtar sistemi bağladım, kilit sistemi bozuldu yeniledim, kompresör bozuldu hallettim, cam krikosu gümledi çözdüm...
Yavaş yavaş her şeyine el attığım gibi kaporta çektirme aldım, düzelttim, macunladım, renk kodunu yaptırıp boyadım.. Gören neresi boyalı diyor..
Amma velakin (diyorlar)

LPG benim en büyük düşmanım oldu. Hortumlar patlar, kaçakları contaları söker değişirim, beyni de değiştim geçenlerde.
Ama bu LPG canımı sıkıyordu, sebebi ise her yılbaşı öncesi aküyü söker (80 liraya aldığım) akü şarj cihazı ile tam şarj ederim.
Kış boyu kötü sürpriz yaşamam, 4 yıldır da aynı aküyü kullanıyorum 5. yıl olacak. Ama LPG ciler bilir..

ECU sıfırlanıyor bir süre güçsüz kalınca.
Sonra benzin haritasından veya tekniği bilenler bazı ayar yapıyor. Ama 30 tane LPG ciden sonra zar zor ayar tutturan birinden sonra yine ustaları gezmek istemedim.
Haliyle, bir LPG bağlantı kablosu satın aldım. Aracımda kullandığım ECU beynine de program ve driver tabi. Toplamda 99 tl..
Hızlı giderken bir anda yavaşlayınca stop etme, dik yokuşu yarım gazla giderken gazdan ayağı çekinde stop etme, benzinden lpg ye geçene kadar titreme vardı.
Hatta lpg ye geçemeden stop edebiliyordu, LPG yi kapatınca benzinde sıkıntı yoktu. Basit bir çözümdür diye yıllardır bu stresle yaşıyordum.
Diğer tüm konular gibi yaklaşık 1 saatte bazı kalibrasyon ayarlarını, 3 bin devirde ayarladıktan sonra, yakıt karışım ayarını arabanın titremediği noktaya kadar ince ince test ettim.
Tüm işlemlerden önce arabanın standart ayarlarını da paint e yapıştırdım ne olur ne olmaz diye.
Ve sonra belirli noktalarda standart stop ediyordu. Tek tek aynı noktaları gezdim, tozdum durdum kalktım tık bile yok. En ufak titreme dahi yok artık.

Ayrıca, yokuştan çıkarken fena değildi, çıkamadığım yokuş olmazdı ama, gaz karışımını biraz arttırdım ve gayet sarsıntısız ve uçak gibi bir aracım oldu sonunda...

Usta usta gezip 40 40 40 40 40 40 verdiğime mi yanayım, yıllardır bu kabloyu edinmediğime mi yanayım... Allah beni de bildiği gibi yapsın...
LPG sisteminden sıkıntısı olan kim varsa korkmayın, saldırın derim... Arabada bıraktım kablomu da, 3 metre. Laptop hep yanımda nasılsa. Bir sıkıntı olsa hallediyorum.
Gaz geçiş ayarını 29 derece yaptım, bazen soğukta kararsızdı ısı tam geçmeye yakın anlık gaza geçiyordu rölantide, pat dururdu.
Onu da geçiş devir ayarını 2500 olarak ayarladım. Yani ısı 29 dereceyi bulsa bile araba giderken 2. viteste veya rölantideyken benim kontrolümde devri yükseltince gaza geçiyor.
Haliyle rölantide gaza atlayınca stop sorununu da bu şekilde çözmüş oldum... Vallahi öyle böyle değil fena mutlu oldum... Ohh beee...

Bu ustalar yüzünden sökmediğimiz yeri kalmadı arabanın. LPG derdimi de bu şekilde çözmüş oldum...
Sıkıntı yaşayan tüm arkadaşlara konuya yazarsa, fikir amaçlı vs. tartışabiliriz...
Ama bu paragöz ve işi bilmeyen ustalara çokca teşekkür ederim... Herşey sayelerinde...
İşi bilen adam, düzgün yapan adam zaten kazansın.
(son olarak, sözde motordaki kaçaklar için silikon şu bu yapan ustadan sonra motor blok su borusundan su/antifriz gelmeye başladı. ustaya dedim ki bu sorun yoktu su kaçağı vs. siz söktükten sonra başladı. Gel hallederiz dedi, iyi bari suçunu anladı dedim.. İçime kurt düştü, zaten işini beğenmediğim bir ustaydı, babama bir arkadaşı önermiş. Aynı sorun gibi düşüneceğiz değil mi dedim, conta vs. oynamıştır diye... Motor blok borusundan geliyor, malzemeyle 350 falan tutar demesin mi.. Tamam usta uğrarım dedim... 20 liraya radyatör çatlak tıkayıcı aldım, araç çalışırken yavaş yavaş ekledim. Oynattığı alanlar tıkandı sorunsuz şuan. 50 liraya da motor blok borusunu aldım yedek tekerin yanına koydum. Nerde trak orda tak yapacağım... Bir de 20 liraya ısıya dayanıklı kırmızı silikon aldım. Milleti canından bezdirirler, böyle böyle kendimiz çözüyoruz her şeyi kısmetse... )
OHH BEEEEEEEEEEEEEEEEEEEğğğğğğ....
Ve şimdi aklıma geldi, son usta senin kablo bozuk vs. demişti halledelim diye.. Ben de netten fiyat bakmadan yaptırmam.
Geçenlerde r10da konu açıp sormuştum, bir arkadaş depoda bulmuştu 250 lira fiyat vermişti ( komple ecu kablosu, usb değil)
Ben de kabloya bu kadar para vermeden önce bu ayar kablosunu ararken program ve usb kablosuna ulaştım.
250 liralık kabloda da bir halt yokmuş.. Lanet usta onu da güzelce sallamış. Kabloda sorun var bak titreme var ayarlar sabit değil, araçta silkeleniyor falan demişti.
Anladım ki kablom da çakı gibi, 250 liraya komple kabloyu alıp (150 lira ek işçilik ) 99 liraya arabamı ömürlük kullanabileceğim yazılım ve kabloya sahibim artık.