Kaçmıyorum aslında belki kendimi tam ifade edemedim orada. Demek istediğim ücretini ödüyorsak geri dönüşünü tam anlamıyla alabilecek miyiz? Yani zırt pırt her güncellemeye ücret isteyeceklerse ücretsizde de iyi yazılımcılarla bu iş aynı mantığa gelmeyecek mi. Fikir almak istiyorum. Ücretliyse uygun olan tabi ona yöneleceğiz. Ücretliyle ücretsiz arasındaki farkı tam öğrenmek için açmıştım konuyu
Hocam büyük çaplı projelerde SIFIRDAN bir script yazdırmak daha iyidir. Sizin için ÖZEL üretilmiş olduğu için hem güvenliği daha üst seviyede olacak, hem de sizin AMACINIZA YÖNELİK (Birsürü çöp eklenti vs eklenmeden, daha sizin kullanımınıza odaklı) olacaktır.
Yok o kadar da değil diyorsanız ücretsiz yazılımlara ücretli eklentiler ekleterek kurmak daha mantıklı.
Ücretli scriptlere yanaşmamanızı tavsiye ederim.
1 - Basit bir XML için convert işlemini 50-100 TL civarına yaptırırsınız. Ücretli yazılımlarda yalnızca onlara dayadığınız için istedikleri fiyatı çekebilirler.
2 - Aynısı eklenti, güncelleme gibi şeyler için de geçerli. Bugün ücretli yazılımlarda olup da (Ücretli veya ücretsiz)atıyorum opencart'ta olmayan bir eklenti söyler misiniz?
3 - Yıllık ücret bu yıl için 1000 TL diyelim. Hosting bilmemne hepsi içinde. Seneye 2000 TL yapmayacaklarının GARANTİSİNİ verir misiniz? Ürün onların, veritabanı onların, hosting onların... Elbette etik değil ama bunu yapmayacaklarının garantisi yok.
4 - Atıyorum 2 yıl sonra ücretli yazılımlardan birisinden çıkmak istediniz diyelim. Yazılımı size vermiyorlar. Ama ücretsiz yazılım kurduysanız hosting firmanızla anlaşamadığınız durumda tüm dosyalarınızı alıp bir başka firmaya taşıyabilirsiniz.
5 - Ücretsiz olarak sunulan yazılımlarda elbette güvenlik açıkları var. Örneğin opencart basit sade, yalın, kolay kullanımlı vs olmasına rağmen çok büyük açıkları var. Ücretli yazılımlarda yok mu bu açıklar sizce?
6 - Ücretsiz olarak sunulan bir yazılım varken ve ücretli yazılımlar sadece yazılım ücreti değil destek vs her türlü konuda tekrar tekrar sizden ücret İSTEYEBİLİYORSA neden ücretli olanı seçesiniz ki?
7 - Ücretli yazılımların ustası çok fazla yok ancak ücretsiz yazılımların gerçek anlamda ustaları var. Yani opencart'ta yaşadığınız bir sorunu çözdürebileceğiniz atıyorum 10 kişiye ulaşabiliyorsunuz ama ücretli yazılımlarda YALNIZCA yazılımı sağlayan kişi ile görüşmek zorundasınız sorunun çözümünü.
Gibi bir çok konudan dolayı şahsen ben ücretli yazılımlara karşıyım.
Keşke bütçeniz müsade etse kendinize özel bir yazılım yazdırsanız sıfırdan. Ama bütçeniz bu iş için uygun değilse ücretsiz yazılımlara yönelmeniz daha mantıklı görünüyor.
Prestashop için düşüncelerim:
Elbette çoğu ücretsiz yazılımdan birkaç gömlek üstün olduğu noktalar var. Örneğin opencart'a yükleyeceğiniz yaklaşık 15-16 eklenti ile anca ulaşabiliyorsunuz prestashop'un kurulumda gelen özelliklerine. Yani prestashop bunu zaten kurulumda size sunuyor eklenti vs yüklemeden.
Ama prestashop'un en büyük eksisi hantal oluşudur. Dikkat edin derim. Test için bir siteye opencart, bir siteye prestashop yükleyin, aynı özellikler olsun, aynı ürünleri yükleyin ve test edin sayfa açılışlarını. Gözle görülür derecede hantallık var prestashop'ta.
Opencart için düşüncelerim:
Çoğu kullanıcının sevdiği gibi basittir. Sade ve kolay anlaşılır bir arayüze sahip. Hızlı da... En önemlisi de prestashop'a ekleyeceğiniz bir çok ÜCRETLİ eklentiye opencart'ta ÜCRETSİZ ulaşabilirsiniz. Ancak çok büyük güvenlik açıkları var. Dikkat edin derim. Yukarıda linkini verdiğim konuda aklıma gelen birkaç tanesini anlattım.
Woocommerce için düşüncelerim:
Wordpress altyapısı olduğu için hızlıdır, SEO açısından daha iyidir (Diye söylüyorlar...). Wordpress kullanıcılarının aşina olduğu arayüz olduğu için daha kolay alışırsınız. Wordpress'te bildiğiniz üzere çok fazla ücretli ve ücretsiz eklenti vardır. Bu konuda da problem yaşamazsınız. Ancak wordpress'te bulunan ufak bir açıkta siteniz saldırılara maruz kalabilir. Yine dikkatli olmak gerekir.
Benim kendimce bulduğum çözüm ise şu şekilde:
Eğer XML ile ürün yükleyecekseniz (Diğerlerine nazaran bir tık daha üstündür) opencart'tan başka yazılım düşünmeyin.
Eğer XML ile ürün yüklemeyecekseniz woocommerce.
Prestashop her halukarda hantallığı yüzünden en son seçeneğim oldu....