Sitede ki yazidan alinti;
Bu kutlamayı niye yapmak ihtiyacı hissettiğini sormuyorum. Neden bunu hıristiyanların Noel kutlamaları ile aynı şekilde yapıyor?
Aynen katiliyorum.
Heralde zamaninda birkac kisi yurtidisina gitmis noel zamani agaclari, süslemeleri görmüs ve demiski bunlar yilbasini cok güzel kutluyor bizde böyle yapalim.
Isteyen istedigi gibi kutlar beni ilgilendirmez.
Ama su varki noel elbette ki hristiyanlarin bayrami ve bunu 24ünde kutlamaya basliyorlar sonrasinda oruc geliyor vs derken agac magac yilbasindan belki ocak sonuna kadar hristiyanlarin evlerinde hala duruyor.
Noel atmosferinin, kültürünün yilbasi ile hicbir ilgisi yok - benim karsi oldugum sey su; Türkiye'de yilbasi denilince yilbasi agaci, noel baba gelenek olarak görülmeye baslandi. Hayir bu yilbasi gelenegi degil, noel gelenegi ve hristiyanlara ait.
Tekrarlayayim isteyen istedigi gibi kutlar ama su görüste oldugu taktirde dogru buluyorum; ben bu yilbasinda atmosfer olarak agac kurucam, noel babali hediye ortami olusturucam kafasina girmek daha dogru.
Yoksa hristiyanlarin yilbasinda kurban, seker bayramini bilmeden gelenek edinmesi ne kadar komik olursa yilbasi geleneginin noel gibi kutlanmasi da o kadar komik oluyor.
Ben Almanyadayim; buradan baktiginizda insanlarin bunu bilmeden yapmasi tufaf duruyor. Yineliyorum; yoksa kliseciler yobaz falan derler - istersen yilbasinda agaci yiyin ama bunu bir gelenek degil o yilbasinda kutlamak istediginiz bir atmosfer türü olarak olusturmak, bunu özgür iradeye baglamak daha dogru. Yoksa yilbasi gelenegi noel agaci hatta hristiyan agaci olarak gecer, bu degil...
Adam zaten yilbasi ile noeli ayirin diyor yaziyi okuduysan