Banka hesabı var ise dernek adına olmak zorunda. Dernek başkanının adına yada Saymanın adına açılmış hesap kullanamaz.
Yalnız uygulamada şunlar yapılabiliyor: Siz ödemenizi dernek başkanının şahsi hesabına derneğe bağış yada üyelik aidatı olarak aktarılmak üzere yollamışsanız dernek alındı makbuzu ile kayda alıyorlar. Tabi bu durum yasal değil ama göz yumuluyor malesef.
Sizin dernek işi çözmüş

18 yaşını geçen herkesi üye yapıyorlarsa dernek iyi çalışıyormuş.
Genelde köy dernekleri bakkal hesabı ile işi götürür. Dernek başkanı zengin ise cepten çok para harcayanları da gördüm.
Size önerim şunlar:
Dernek başkanına, ödediğimiz paranın fazla olduğunu düşünüyorum. Kasada para var ise aidatı düşürün diyerek yaklaşın. Para yok zor döndürüyoruz der ise derneğin kasasında ve bankada parası yok mu bana bunun bilgisini ver deyin.
Uygulamada dernek başkanı her hesap sorana kasa durumunu anında cevap vermek durumunda değil. Dernek saymanı bu hesabı vermeli; tabi o da her isteyene hesap vermek zorunda değil. Sizin bu durumda yapacağınız dediğim gibi dernek yönetimine dilekçe verin. Dilekçeyi işleme sokmazlar ise il dernekler müdürlüğüne şikayette bulunun. Ama önce dilekçenizi ve talebinizi Noterden ihtarname yollayarak iletmeniz de istenebilir.
Çok rahatsız oluyorsanız üyelikten çıkın bence. Yapılanları kafaya taktım derneği ben yada benim istediğim kadro yönetsin diyorsanız olağanüstü genel kurul yapmak için imza toplayın ortalığı karıştırın.
Benim ilk derneğimde bir gurup bana rakip oldu imza topladı. Sırf sidik yarışı için. Halbu ki aidat toplayamıyor ve cepten ortalama aylık 200 $- 500 $ arası para harcadığım oluyordu. Hamallık yapıyordum yani. Olağanüstü Genel Kurulu yokuş yapmadan kabul ettim ve acil toplantı yapmıştım. Hesaplar ortaya çıkınca siz başa geçin dedim. O günden sonra bir daha gören olmadı arkadaşları.

Sonra 2-3 dernek açıp 3-5 ay sonra kapattıkları haberini aldım.
Size son sözüm şu;
Adamlar hamallık yapıp iş yapıyorlar ise uğraşmayın.
Paraları cebe indiriyor, dernek adını kullanıp iş görüyorlarsa ve hiç bir icraat yapmıyorlarsa uğraşın.