Aynı durumda olan sadece sen değilsin dostum. Biz de aynı durumdayız. Milletin cebinde akrep dahi para olmadığından giresi gelmiyor. Geçen senelere kıyasla tüm sektörler çökmüş durumda. Çok olmasa da güdne aşağı yukarı bir ürün satarak harçlık elde ettiğim e-ticaret sitemden dahi kar edemiyorum. Ayda 10 tane sipariş alsam şükreder oldum. Çok iyi hatırlıyorum darbeden 1-2 gün sonra bile satış yapmıştım. Vatandaş darbe var ne dekoru dememişti. Şimdi fiyatı duyan kaçıyor direkt.
Ama daha durun. Bu iyi günler. Film ocakta başlıyor. Asgari ücretin tahmini 2000 TL olması bekleniyor. Bu çalışanlar için sevindirici bir haber. 2000 TL olur mu olmaz mı bakıp göreceğiz. Fakat daha büyük bir sorun var.
Zaten piyasa kan ağlıyor. Büyük firmalar ardı ardına işçi çıkarıyor. Asgari ücreti dahi ödemekte zorluk yaşayan işverenler var. Birde üstüne 400 TL zam gelirse vay ki vay. Sadece asgari ücrete zam gelmiyor, maaş ile birlikte sigorta primleri de zamlanıyor.
Sigorta primiyle (atıyorum) işçi başı ekstra 500 TL ödemek zorunda kaldığını düşünelim işverenin. 10 işçide 5000 TL yapar. Piyasa bu kadar durgunken ya piyasanın canlanması gerekecek yada işveren en az 10 işçiden 2'sini çıkarması gerekecek. Kayıt dışı istihdam artacak. Çalışan suriyeli sayısı zirve yapacak. Belki de son 10 yılın en büyük işsizlik rakamı açıklanacak.
Seçimlere kadar umarım yeni bir erken seçim kararı alınmazsa iyidir.