Fındık, çok talep gören bir ürün değil. Biz de küçük çaplı fındık üreticisiyiz, her yıl kendi ihtiyacımız fazlası 100-200 kg arası 51-52 randuman fındığımız kalıyor. Bunu internet üzerinden satmak için piyasa araştırması yaptım. Talep olursa köydeki herkesin fındığını alır satarım diye düşündüm çünkü paraya ihtiyacı olan 8 liraya kadar inebiliyor.
Ancak fındık için en büyük sorun gönderi ücretleri. Kendim de aslen kargocu olduğum halde çok sayıda gönderi olmayacaksa avantajlı fiyat almak çok zor. Çünkü fındık hem ağırlık hem de hacim kaplayan bir ürün. Cep telefonu veya kıyafet için 4-5 lira kargo anlaşması yapılabilir ancak sadece fındık için bu kadar düşük fiyat olmaz.
Böyle olunca ortalama her 5 kg'lık gönderi için yaklaşık 15 TL kargo ücreti çıkar. Müşterinin bu ücreti göze alabilmesi için ya fındığın çok iyi ya da çok ucuz olması gerekir. Ayrıca kilosu 14 tl olan bir fındık, kabuk kırıldığında kilosu 28 tl olan bir yemiş haline geliyor. Bu da aslında yüksek bir rakam mevcut ekonomik şartlarda. Zaten çevremde bu güne kadar kimse benden fındık da istemedi. Zaman zaman işyerine getiriyorum, "yerseniz daha getirebilirim, para istemem" diyorum. Kimse "getir" demiyor. Yani fındık tüketimi çok az.
Ayrıca n11 vb. sitelerde organik ürün satan dükkanların fındık satışlarını inceledim. Hiç biri tamamen fındık üzerine çalışmıyor. Fındık, hepsinde yan ürün ve satış miktarları çok düşük.
Kuruyemişcilere satmayı düşündüm, onlar da çok talep olmadığı için sıcak bakmıyorlar. Gelen toptancıdan ceviz, badem gibi diğer ürünlerle beraber alma taraftarı çoğu.
Sonuç olarak çıkan fındığı evde kırıp kırıp yiyorum, fazlasını da toptancıya veriyoruz