tknlg adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Sadece programlama için değil genel olarak "öğrenmekle" ilgili 2 önemli konu var.
1-Gerekli şartlar sağlandığında öğrenme her zaman gerçekleşir.
2-Öğrenmede bireysel farklılıklar vardır.

Kısaca özetlersek doğru yöntem ve gerektiği kadar çabayla herşeyi öğrenebilirsiniz. Bu şartlar altında ÖĞRENMENİN YAŞI YOKTUR. Doğru yöntem kişiden kişiye değişir. Kimisi kitaptan okur öğrenebilir, kimisi anlatılanı dinler öğrenin. Ne kadar çaba gerektiği de yine kişiden kişiye değişir. Buradan sonra yaşla ilgili bir endişenizin kalmadığını düşünüyorum.

Programlama özeline dönersek öğrenmeniz gereken ilk konu kavramlardır. Algoritma, tasarım desenleri, istemci-sunucu mimarisi gibi sonsuz sayıdaki kavram. Bunları başlangıçta bilen birisinin programlama öğrenmek için temeli var demektir. Bu kavramlar genelde sonraya bırakılır. Ancak algoritma mantığı kesinlikle anlaşılmalıdırki öğrendiklerinizi üst üste koymak, anlamlı bir bütün olarak görmek mümkün olsun. Yoksa saçma sağan ingilizce kelimelerden oluşan hiçbir mantığı yokmuş gibi gözüken yazılardan ibaret gelir kodlar.

Diğer bir konuda temel konuları bilmeden insanlara yazım kuralları üzerinden programlama öğretmeye çalışmak. Satır sonuna noktalı virgül koymak, değişkeni $ karakteri ile kullanmak gibi teferruatlar algoritma bilmeyen için çince kadar uzak gelecektir.

Programlama öğrenmek için bir diğer husus kod yazmanın şart olduğu. Hiç kimse ben yazmadan öğrendim diyemez. Antrenman yapmadan sporcu olunabilir mi?
Öğrendiğiniz dil ve konu ne olursa olsun onunla ilgili kod yazarak hatta öğrendiklerinizi geliştirmeye çalışarak yazmak şaşırtıcı derecede faydalı bir yöntemdir. Yazdığınız kodlar 1-2 satır bile olsa o konuyla ilgi gereken örnekleri yapmanız az veya çok demeden zihninizi ve elinizi kodlama işine adapte etmeniz için önemlidir.

İlk başlarda yazdığınız kod birkaç satırdan ibaret olabilir ancak bu ilerleyen zamanda binlerce satırlık projelerin başlangıcıdır. Bu konunun üzerinde fazla durdum biliyorum ancak sizinde bunun önemli olduğunu farketmenizi istedim.

Sorularınızı sırayla cevaplamak gerekirse
1-Kısaylamanız yanlış ingilizce ile php arasında hiçbir paralellik yok. Ancak yukarıda bahsettiğim temel kavramları öğrendiğinizde çok kolay olacak.
2-Ezber şart değil. Ezberle konunun bir alakası bile yok. Tüm olay konuyu kavramak. Matematikteki toplama işlemi ezberle yapılabilecek birşey mi, yoksa kavramak ile açıklanabilecek birşey mi?
3-Kopyalamak tüm yazılımcıların başvurduğu bir yöntem (bunu kimse söylemez aslında). Ama neyi kopyalayacağınızı bilmeniz gerek, yani ihtiyacınızı. Ancak binlerce satır kod arasında kopyalama oranı sizin projenizin ne kadar özgün ve farklı olduğu ile alakalı. Konuyu kavradığınızda bununla ilgili bir endişeniz kalmayacak ve binlerce satır kod sizin için normal gelecek.
4-HTML, CSS ve MySQL zor değil. Gerektiği kadar uğraş verdiğinizde öğrenmiş olacaksınız. Ancak HTML & CSS gibi konularda yeni yaklaşımlar mevcut, bootstrap gibi paketler ve react, vuejs gibi kütüphane ve frameworkler var. Bunlarda geliştirmek istediğiniz proje özelinde başvurabileceğiniz teknolojiler.
5-UDEMY kurslarının çok işe yarayıp yaramayacağı kişiden kişiye değişir. En başta dediğim bireysel farklılıklarla ilgili. Bir diğer konuda tek bir kursun size herşeyi verebileceğini düşünmenin yanlış olması. Aynı konuyu farklı eğitmenlerden 2-3 kurs ile öğrenmek hem konuları etraflıca öğrenmek hemde eğitmenin eksikliklerini gidermek için gerekli. Bu aynı zamanda bakış açınızı genişletir. Udemy öğrenci dostu bir platform, beğenmediğiniz kursu kolayca iade edebilirsiniz.

PHP dışında bir dile yönelmenizi de tavsiye etmem, çok fazla dil var ama çok azı PHP kadar geçerakçe niteliğindedir. Bunlar dışında sormak istediğiniz sorularıda cevaplamak isterim.
Verdiğiniz örneklerle işin mantığını çok güzel anlattınız.
Ben şuna karar verdim hocam, şu an ingilizcemi biraz geliştirip daha sonra öncelikle html kavramını anlayıp php css mysql e geçmeyi düşünüyorum.
Youtube de de çok güzel kurslar var. Aslında benim yapacağım bir projem var, bu projeyi birilerine verip rezil etmek istemiyorum. Kendim yapabilir miyim bilmiyorum. Sırf bu yüzden php öğrenmek istiyorum.
Yani php öğrenip bir işe girmek ya da başkalarına script yazmak için değil. Kendi sitemi geliştirmek için. Bunun için 2-3 yıl uğraşmaya değer mi bilemiyorum.