merhaba
2 monitörü olan birisi olarak... çok tavsiye etmiyorum. 2 adet 27" yerine 1 adet 34" gibi ekran daha uygun olur diye düşünüyorum. kıyaslama yapılmaz ama özellikle masa üzerinde yer kaplaması ve elektrik harcaması ve farklı marka almanız halinde olabilecek boyut denkliği ile ton farkı... cabası
kasa olarak....
xeon gibi cache değerleri yüksek ki buda min 10MB cache üstü bir makine almanız render işlerinizde performans açısından iyidir. genelde intel de k ile seri nosu biten modeller 10MB ve üstü olduğu gibi direk xeon işlemciler de mevcut. DH de bazı arkadaşlar bu tür anakart ve işlemci satıyor veya direk hazır sistem satıyorlar idi. sahibinden i inceleyebilirsiniz xeon ile arama yaparak
kasa için işletim sistemini +240gb lık ssd ye yüklemeniz. burda ssd yerine eğer mütçeniz imkan veriyor ise m2sata türü +2k okuma yazma hızı olan modellerden alarak render işlerinizde disk kaynaklı performans sorunlarını azaltabilirsiniz. bu disk boyutunu anlık olarak ihtiyaç duyup kullanacağınız dosya ve program kapasitesine göre seçmeniz.. çok fazla kapasiteli program yükleyecekseniz windows yüklenecek diskin 500gb gibi değerlerde olması ki... ssd//msata/m2sata gibi disklerde, performans için diskin min %20 boş alan bırakmanız random kayıt için performansı sağlayacaktır.
ram hızları işlemcinin hızına göre alın. işlemcinizin hızı 2600 desteklerken +3400 lük ram ler çok da mantıklı olmayabilir. render için tercihen dual ram almanız ve 8 chip tercih etmeniz. ram ler konusunda şuna da dikkat edin. ekran kartınız +32 ram isterken siz bana 16 yeter demeniz performans sıkıntısı çıkartır ve ekran kartınızın veri yolu ihtiyacına uygun hatta daha fazla veri yolu olan anakart ve cpu uyumu tercih etmeniz... yani en son çıkmış xeon 2698v4 gibi işlemci alıp bunu 600 liralık anakarta takmanız halinde..... hacı murata v8 motor takmak gibi olur.
saklamanız gereken dosyaları da 1TB veya ihtiyaca göre kapasiteli 128MB cache i olan ve 7200rpm lik bir diske yüklemeniz faydalı olur. eğer sık olarak dosyaları taşımanız gerekiyor ise bu diski USB olarak almanız daha mantıklıdır. bunlarda da 7200rpm veya ssd model li tavsiye olunur
ekran kartı size direk 1080ti gibi bir model önermiyorum. eğer çok uzun anime veya huge pixel lik işlem - render yapmıyorsanız daha uygun ama texture değerleri - bant genişliği yüksek marka ve model almanız uygun olur.. vega ları araştırın ve teknik detaylarını inceleyiniz.
2 monitör şart diyorsunuz ve 3k bütçe ayırmışsınız.. peki onun yerine 5k bütçe ile 49inch samsung ?????
şahsen elimdeki 2 24" satıp 1 adet 34 alma derdindeyim. işlerim bitti ve artık daha geniş ve tek monitör amaçlıyorum. dizilerimmmmmm
kasa olarak olabildiğince ufak alın. ama psu tahminimce +700W lık ve modüler olması daha uygun olabilir. ama kasa da özellikle ön panelde usb3 veya 3.1 çıkışları olması önemli etken. hatta arkadaki usb ler yerine basit bir pcix kart ile ön kısımdaki usb sayısını ihtiyaca göre arttırmanız mantıklı olabilir
extra bir bilgi paylaşayım renk çalıştığınız için
monitörlerimiz genel olarak rgb dir. yazıcılarımız ise cmyk olarak sınıflanır. bu tür tonaj farklara dikkat etmeniz faydalı olur baskılar ve taramalar arasındaki ton farklarını unutmayınız.
monitör tepki süresi eğer çok hassas anime vs çalışmıyorsanız 5ms yeterli olabilir ama hdmi2 girişli olmaıs ki birçok ekran kartı artık bu bant tercih ediyor. ama monitör lerde hdmi ın 1.4 den aşağı olmamasına dikkat edin. son dönemde hdmi3 den den çok duymaya başladık.
hata olmaması için alacağınız parçalar arasında denklik önemli.
birçok arkadaşımız hacı murat & V8 motor örneğim gibi durumlarla karşılaşabiliyorlar.
şimdiden hayırlı olsun