Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
Kargo firmasında çalışıyorum, günlük teslim edilen kargo sayılarında %40'a varan artış var son dönemde. Hatta zaman zaman günlük 1 milyon adet üzerinde kargo teslim ediliyor. Ancak bunu işlerin iyi olduğuna yormamak lazım. Bu gibi yüksek artışın olduğu dönemlerde kargo ile teslim edilen her ürün, müşterinin daha ucuza bulduğu ürün demektir, esnaf yerine dev firmaların sattığı ürün demektir yani kriz demektir.
Bunun daha yurtdışı alışveriş siteleri ayağı da var. Her ne kadar çok ön planda olmasa da yurtdışı özellikle çin'den gelen kargo sayısında ciddi artış olduğunu duyuyoruz. Şahsen ben de mecbur kalmadığım sürece çin'den alabileceğim bir şeyi buradan almam çünkü % 90'a kadar daha ucuza alabiliyorum.
Üretmediğimiz her ürün için paraya ihtiyacımız var. Üretmediğimiz ürünleri almak için ihtiyacımız olan parayı da başka şeyler üreterek kazanabiliriz. Çevrenize bir bakın, büyük oranda Türkiye'de üretilmiş kaç tane şey göreceksiniz ? İşte kriz budur. İhtiyaç duyduğun şeyleri üretemeyecek hale gelmektir.
Şu anda hareketli sektörler ya elindekini satan ya da alıp satan sektörler çünkü üretimde maliyet kalemleri çok yüksek. Elindekinin satanın elindeki stok bitecek. Alıp satanın da daha ucuz alternatifi küresel ekonomide her zaman bulunacak. Örneğin geçen gün r10'da bir arkadaş Türkiye piyasasına göre makul fiyata 2. el kamera satıyordu. Aynı kamerayı sıfır olarak kargo ve gümrük ücreti dahil amazon.com'dan daha ucuza satın alabiliyorsunuz. Yani bu genel giderler olduğu sürece ticaret devleri ile yarışmak hiç mümkün olmayacak.
Amerika ve Avrupa'da da kriz var safsatalarına ise hiç inanmayın. Ordaki kriz tanımı ile bizdekinin tanımı aynı değil. biz çıkmaza gidiyoruz, Avrupa en fazla daralmaya gider ki böyle bir durum da yok şu anda.