90'larin sonunda Ankara'da bulunan az sayidaki yazilim sirketinden birinin sahibiydim.
Bir gün bir müsteri geldi. Bizden sayisal loto'da kendi sececegi numaralarin kombinasyonunu olusturup kuponlari dogru sekilde isaretleyecek bir uygulama yazmamizi istedi.
49 rakamin bir kismini disarida birakip kalan rakamlarin birbiriyle kombinasyonlarindaki tüm ihtimalleri oynamak istiyordu.
Oturduk hesapladik, rakami hatirlamiyorum ama kuponlarin yazicidan gecirilmesi 3 yazici ile 6gün sürdü, kuponlar arabanin bagajina sigmadi. arka koltugu da doldurdu.
Milli Piyango bayisi bile indirim yapti müsteriye.
Cekilis günü geldi, müsterimin sectigi rakamlarin tamami cikti.
Yani kuponun hangisi oldugunu bilmiyorduk ama 6yi tutturan kuponun oynanmis olmasi gerektigini biliyorduk.
Müsteri kutlamalara baslamisken benden terler akiyordu.
Olur ya bir hesaplama hatasi yapip o kombinasyonu oynamayi atladiysak adam bize neler yapar? sorusu bizi kuponu daha hizli bulmaya sevk ediyordu.

Kuponu bulduk.
Hatasiz oynanmis, baskida kayma falan yok.
Hersey tamam yani, o an üzerimden büyük bir yük kalkti.
Bize anlastigimiz ücreti zaten isi yapmadan ödemisti.
Müsteri gitti, parasini aldi ve sonra 2 ay kadar haber almadik.
2 ay sonra yeniden geldi ve yine oynamak istedigini söyledi.
Oynadi, bu sefer rakamlarin 4 tanesi tuttu.
Zarar etti.
Sonra 10 yil kadar bir daha o kisiden haber almadim.
Avrupa'ya gelmeden önce 2 yil istanbulda yasadim.
O süre icinde bir gün mecidiyeköyde karsilastim kendisiyle, hal hatir fasli bittikten sonra basina gelenleri, yasadiklarini anlatti.
Ailesiyle, arkadaslariyla ve esiyle bile sorunlar yasayip yapayanliz kalmis, problemler bitmemis.
Maddi imkanlari iyi bir ailede yetismis olmasina ragmen, parayi hazmetmis bir insan olmasina ragmen sonuc degismemisti.
Para kendisine saadeti getirmemisti.
Insan hep duyuyor "o para hayiretmez" diye ben duymakla kalmadim, gözümle de gördüm.
Simdi konuyu acan arkadasin mesajini okuduktan sonra, cikmasini mi dilemeliyim, cikmamasini mi karar veremedim.
Keske baska bir yatirim yapsaymissiniz.