Cok kisa özetlemeye calisacagim, konu icinde sacma sapan mesajlar da gördüm, cevap verip uzatmak istemiyorum.

Bir cok kisi isler kötü demis. Su an kötü olanlara Allah yardim etsin.
Gercekci düsünürsek bundan sonra 1-2 yil isler daha da kötüye gidebilir, buna hazirlikli olmak gerekiyor.
Nakit birikiminiz önümüzdeki 2 yillik masraflarinizi karsilamaya yetiyorsa sorun yok, siz krizi atlattiniz demektir.
Peki yoksa? Yoksa asagidakileri okumaniz menfaatinize, tecrübe konusuyor.

1- Hesap yapin, hesabini bilmeyen cözüm bulamaz.
Aylik ortalama geliriniz nedir? Aylik gideriniz nedir? Ayrintili yazin.
Gider daha fazla olabilir, korkmayin, önemli olan ihtiyacin miktarini bilmek.
gider gelirden aylik 500 lira fazla ise bu size 2 yilda 12bin liraya mal olacak.
Bir sürpriz olmazsa 2 yili atlatmanin bedeli 12bin lira, bu 12bin lirayi 24 ayda nasil kazanacaginiza yönelik cözüm bulmaniz gerekecek.
Bu hesap kismi cok önemli, doktorun muayenesi gibi, receteyi yazarken buna göre yazacaksiniz.

2- Masraflari azaltin, minimuma indirin.
Öglen yemeginde is yerinin kantininden, kösedeki büfeden yedigin yemek varya, onu yemiyorsun. Tostunu yapip yanina aliyorsun, öglen o tostu yiyorsun.
Hicbir esyanin kirilip bozulmadan yenisini almiyorsun, bozulunca tamir ettiriyorsun. Eger bozulan zaruri bir sey degilse yenisini de almiyorsun.
Araban mi var? sat. Eger toplu tasima ile yolculuk edebiliyorsan, senin icin hayati önemi yoksa hemen sat. Yakiti, sigortasi, bakimi, yedek parcasi derken cok büyük bir masraf kalemi araba. Sat ve ye demiyorum, istiyorsan dövize cevir ve bekle. Sorunlu dönemi atlatinca yine alirsin, muhtemelen daha iyi bir araba.

3- Hedef kitleni degistir. Yerli müsteriye is yapan arkadaslar yazik ki gün gectikce gelirlerinde azalma hissedecekler.
Kriz dönemlerinde isler sözle döner. Isler iyi bile gitse varlik icinde darlik yasarsiniz. 10 alacagim 6 verecegim var 4 kardayim oh diye düsünülür ama ne alabilir ne ödeyebilirsiniz. 10'luk is yaparken 4ü ödemekte zorlanirsiniz.
Mümkünse, elindeki ürün uygunsa yurt disina is yapin. Yurtdisina is yapmanin da zor taraflari var, kolay demiyorum ama böyle bir imkan olursa kriz size zarar vermez.

Yukarida bir yazar Fransa'da Amerika'da kriz var demis.
Yaniliyor.
Buralarda kriz falan yok.