Bir blog açtığınızda en büyük sorunlardan biri olan site hızını arttırmak için yapılacak 2 basit yöntemi anlatıcam.

Eklenti ile Cache
Site Hızınızı Arttıracak En Etkili Yöntemlerden birincisi “Cache” eklentisi kurmak. Hangi cache eklentisini kurmalıyım sorusuna cevabı hosting firmanız ve tema tedarikçiniz verecektir. Örnek olarak bizim hosting firmamız Veridyen firması. Kullandığımız tema ise Newspaper. Hosting firmamız litespeed altyapılı olduğu için lscache kullanıyoruz. Tabi bunu deneyerek öğrenmeniz daha sağlıklı olacaktır. Öncelikle sitenizin yedeğini alın ve temanıza uyumlu olan cache eklentisini kurun. Site hızınızı kontrol edin ve eski yedeğinizi geri yükleyin. Bu işlemden sonra hosting firmanızın alt yapısındaki cache eklentisini kurun ve aradaki farkı karşılaştırın. Hangi cache eklentisi sitenizi daha hızlı yapıyorsa onu kullanabilirsiniz.

Cloudflare ile Cache
Site Hızınızı Arttıracak En Etkili Yöntemlerden ikincisi ve benim favorim “Cloudflare“. Web sitenizde kesinlikle cloudflare kullanmanızı öneriyorum. Sadece hız için değil ayrıca güvenlik içinde kullanabilirsiniz. Konumuz hız olduğu için kısaca ne gibi ayarlar yapmanız gerektiğini anlatıcam.

İlk olarak Cloudflare sitesine girip bir üyelik alıyoruz. Üyeliğimizi aldıktan sonra cloudflare üyeliğimize giriş yapıyoruz. Add web site diye bir alan göreceksiniz. Bu alana sitemizin urlsini atıyoruz ve scan DNS reports butonuna tıklıyoruz. 1 dakika kadar bir tarama yapacaktır ve işlem bitince devama basıyoruz burada sitemiz taranmış olacaktır. Bir sonraki sayfada size ödeme planı gibi bir seçenek ekranı çıkacaktır buradan Free Websiteyi seçebilirsiniz veya ücretli bir plan alabilirsiniz. Ben şuan ücretsiz kısmı size anlatıyorum. Daha sonraki sayfada bize 2 adet dns adresi verecektir. Bu dns adreslerini hosting firmamızın sayfasından “alan adı yönet” bölümünden değişiklik yapmamız gerekiyor. ns1 ve ns2 adreslerine cloudflare üzerinden çıkan dns adreslerini yazıp kaydediyoruz bu işlem için 48 saate kadar deniyor ancak ben 2 dakika içinde halletim. Bu arada ns3 ve ns4 adresleriniz doluysa oraları ellemeyin.

Cloudflare Cache Ayarları

Ayarları aşağıda görsellerde vereceğim şekilde bire bir yapmanız gerekiyor.

İlk olarak Speed sekmesine tıklayın ve Auto minify seçeneklerini kaldırın zaten cache eklentiniz bu işi yapacaktır.
Rocket Loader alanını kapatın
Pagerules sekmesine geçin
Bu sekmede 3 ayrı ayar yapmamız gerekiyor. Create page rule’a basın ve başlık kısmına site adınızı ve admin panel urlnizi sonuna “*” koyarak yazın. Örneğin, siteadi.com/wp-admin* ve ayarları alttaki görselde gördüğünüz şekilde yapın.

İkinci ayarımız için tekrardan create page rule butonuna basın ve bu sefer linki şu şekilde girin. siteadi.com/*preview=true*

Üçüncü ve son ayarıda bu şekilde yapıyoruz. siteadi.com/* görseldeki ayarları yapın ve kaydedin.

Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra üst panelde “Caching” sekmesine geçin ve purge everything düğmesine basın. Böylelikle cache eklentinizin paketlediği veriyi cloudflare sunucudan çekip kendi sunucusuna aldı. Bunu yapmanız site hızınızda gözle görülür şekilde fark yaratacaktır.

Kaynak: https://subuza.com/site-hizinizi-art...-etkili-yontem