6 dil bilen Fatih Sultan Mehmet'ten bugüne geldiğimizde ingilizce bile bilmeyenleri kendine rehber seçmiş bir toplumuz...

İstanbul'u alan Fatih 6 dil biliyordu, Cumhuriyeti kuran Atatürk 8-9 dil biliyordu
Mustafa Kemal Atatürk Yunanca, Almanca, Fransızca, Bulgarca, Rusça, Arapça, Farsça, Japonca ve İngilizce biliyordu.
Almancasının iyi düzeyde olduğunu Türkçe'ye çevirdiği Alman Askeri talimnamelerinden,
İngilizcesinin iyi düzeyde olduğu H.G. Wells'in Dünya Tarihinin Anahatları kitabını orjinalinden okuyabilmesinden,
Bulgarca ve Rusçasının iyi olduğunu Bulgaristan ateşeliği yapması ve gelen heyetler ile tercümansız konuşabilmesinden,
Osmanlıca okuyup yazabilmek için Farsça ve Arapça yi da iyi bilmesi gerektiğinden ve Trablusgarp gibi arap cephelerinde gayri nizami harp yürütebilmesinden,
Fransızca'nın harp akademisinde standart olarak öğretildiği ve Atatürk'ün zorlandığı için ekstra çalıştığına ilişkin hatıralarından,
Japonca bildiğini Abdülhamit'in emri ile Japonca dersi alan 7 subaydan biri olduğunu bildiğimizden,
Yunanca'yı Selanik doğumlu olduğundan biliyoruz.
Yani Türkçe, Yunanca, Fransızca, Arapça, Bulgarcayı çok iyi, Diğer dilleri de işini halledebilecek, kitap okuyabilecek düzeyde iyi biliyordu.
Bakın Atatürk Arap Alfabesi, Kiril Alfabesi, Japon Alfabesi, Yunan Alfabesi ve Latin Alfabesi kullanabiliyor.
Bu adam dil devrimini yapıp Türkçenin en kolay ve hızlı ifade edilebileceğin latin alfabesine geçiyor.
Ve bugün 2 dil bilen adamlar 5 alfabe 7-8 dili aktif olarak kullanan Atatürk'ün dil devrimi hakkında ahkam kesiyorlar.

Şimdi Fatih Sultan Mehmet denilince akla bugünküler gibi diklenen bir lider geliyor.
Oysa Fatih Sultan Mehmet zamanının en büyük entellektüellerinden biridir.
Atatürk'ün, Fatih Sultan Mehmet'in kütüphaneleri vardır.
Bugün memleket yöneten adamların ki gibi vitrin süsü kütüphanelerden bahsetmiyorum.
Okuyup not aldıkları binlerce kitaptan bahsediyorum.

Maalesef artık o seviyede entellektüel yetiştiremeyen bir toplum ve eğitim yapısına sahibiz.