arkadaşlar ben matbaacılık yapapıyorum yaklaşık 14 yıldır sektörün içindeyim. son zamanlarda firmalar için geçerli bir çok belediyede numaratör makinası aldılar. Örneğin Kayseri büyük şehir belediyesi broşürü bastırıyorsun belediyeye götürüyorsun üzerine seri numarı qr cod basıyorlar ve senden vergi vergi alıyorlar. yanlış hatırlamıyorsom 1000 adet broşür için 100 tl gibi bir rakam dönüyordu bir zamanlar. izin almadan dağıtım yapabilirsiniz göze batmadığı şikayet almadığınız sürece sıkıntı yok şikayet durumunda ceza yazılıyor. Ben bir dönem ŞOK marketler bölgenin insörtlerini yapıyordum yaklaşık ayda 200 bin ve üzeri bir rakam belediyeden bununla ilgili yazı gönderdiler adamlar o günden sonra insört basmayı bitirip tv reklamlarına ve açık havaya ağırlık verdi çünkü bana baskı için ödediği paradan daha fazlasını ödemeye zorlanıyordu belediye tarafında firmada insört olayını adetlerini düşürdüler izin almamak içinde mağaza içinde az adetli dağıtım yapmaya başladır. bu dediğim durum bölgesel olarak değişebiliyor bazı yerlerde böyle kural yok yani..