doğru ama eksik bilgi tek kimya şirketi değil,
kimyagerleri,makine mühendisleri ,e.e mühendisleri,inşaat mühendisleri ekip halinde çalışmalı.büyük projeler ekip işidir o yüzden 1 m dolara anca bir aylık işçi gideri anca karşılanır.
Tabi haklısınız, benim kastettiğim işin pratikte kullanılabilir olması için malzemenin yazıcıdan daha önemli olduğunu vurgulamaktı.
Yoksa bir 3D yazıcı geliştirilebilir, bundan bir madde akıtılıp baskı da yaptırılabilir.
Bir çeşit vince özel bir yazıcı uç geliştirilip 3 boyutlu eksende yazması sağlanabilinir.
Bunu yapmak, yani işin mekanik ve yazılım kısmı katma değer sağlayan bir madde üretmekten daha kolay.
Hocam haklisiniy, malzeme asamasinda mutlaka bir universiteyle calisilacaktir, fakat Ukraynalilar bu isi hali hazirda cam yunu ile yapiyorlar. Hatta Dubai de beton ile yapan sirketler var, yani artik betonla dahi yapilabiliyor. Tabiki en onemli konu malzeme, fakat yazilim ve uretim asamalarida zorlu olacaktir.
Zaten bu iş muhtemelen bir çeşit hızlı kuruyan beton ile yapılabilinir ancak.
Ancak bu iş için bir vinç üzerine monte edilmiş bir yazıcı uç gerekir.
Yani bugün beton atmak için kullanılan beton pompası vincin ucuna bir yazıcı başlık ayarlamak gerekecektir.
2. el bir beton pompası alınıp, buna bir uç geliştirmek gerekecektir.
Ama 1 milyon doların yeterli olacağından şüpheliyim.
Özel bir uç geliştirmek için o ucun özel olarak tasarlanıp yaptırılması gerekecektir.
Bu işin yurt dışında mesela ingiltere de geliştirilmesi daha ucuza gelir.
Türkiye'de özel kesim metal parçalar imal ettirmek avrupada imal ettirmekten daha pahalıya geliyor.
Bu işi iyi bir endüstri mühendisinin koordine etmesi gerekiyor muhtemelen.
Önce teorik olarak hangi malzeme ile yazılacağına karar verilip, sonra buna uygun bir yazıcı başlık tasarlanıp, beton pompasına takılması lazım.
Beton pompasının hidrolik hassasiyetinin yetmeyeceği durumlar için ucuna daha milimetrik hassasiyete sahip bir hidrolik aparat gerekecektir.
İşin yazılım ve elektronik kısmının zor olacağını düşünmüyorum artık bu 3D modellemelerin yazılmasını kolaylaştıran kütüphaneler var.
Bu işten anlayan bir yazılımcı zorlanmadan yapabilir.