erolife adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhabalar,

Ben de uzun süre araştırmıştım bu konuyu.

İlk kitaplarının basımları konusunda yayınevleri yazarlara pek sıcak bakmıyor maalesef. Dolayısıyla ilk kitaplar -eğer ekstrem bir durum yoksa (editörü çok etkileyen bir konu ve kurgu gibi.)- yazar destekli olarak basılabiliyor.

İki farklı seçenek var genel olarak piyasada.
İlki telifin yazara ödendiği ve yazarın üzerine maddi bir yük bindirmeyen tarz (Bu tarz yukarıda bahsettiğim konudan dolayı ilk kitaplar için pek kullanılamıyor)
İkincisi yazarın ilk baskının maliyetlerini karşıladığı ve anlaşılan oranda telifin -genelde- kitap olarak ödendiği yazar destekli basım. Para yerine eşe dosta dağıtacak kadar kitap veriyorlar.

Bahsettiğiniz şekilde 10bin kitapla ilk baskıyı yapmak çok mantıklı olmayacaktır. Bütçenizi ikiye bölerek 1000 Kitaplık bir baskı ile çıkış yapmak, kalan bölümden de bir kısmı ile PR çalışmaları yaparak marka/kitap bilinirliğinizi artıracak çalışmalar yapmak daha iyi olacaktır. İlk baskı bittikten sonra zaten yayınevleri ikinci baskıların basım maaliyetini karşılama sözü veriyorlar (sözlerinde ne kadar durduklarını bilemiyorum).

Bunların hepsi çok kafa karıştırdığı ve bütçe ayıramadığım için ben kitabımı Google Play ve Apple Books üzerinde satışa sundum. Bir senedir satılıyor. Öyle süper satışlar olmuyor ama bu satışlardan kazandığım para bir senedir satın aldığım kitapların üçter birini ödedi -ki bu miktar bile oldukça yeterli benim için (haftada bir kitap okuyan birisi olduğum düşünülürse)

Bir okur kitlesi oluşturmak için kayıprihtim.com tarzı sitelerde öykülerini paylaşabilir, edebiyat dergilerine yazılarını göndererek tecrübe kazanmaya çalışabilirsin diye düşünüyorum.
Değerli cevabınız için çok teşekkür ederim. Benim de konunun başından beri muallakta olduğum şey telif ve basım sorunuydu. Şöyle ki; bende maddiyat için girmiyorum kitabımın okumaya değer bir hikaye barındırdığına inaniyorum. Populerlik yada farkli bir düşuncem de yok. Tamamen "zamanın da İbrahim diye bir yazar vardı şu kitabi çok güzel tavsiye ederim, bir hışımla okuyacaksın kitabi" demeleri. Yani kaliteli bir kitap yazmak ve dünyada geriye bir eserim bırakilsın istiyorum. E-Book yapabilirim o da ihtimaller içinde ama adıyla şanıyla elle tutulur bir kitap çıkarmamin benim için önemi çok büyük. Tecrübelerinizi paylaştığınız için tekrar teşekkür ederim. Konuyu açmadan önce forumdışı çok araştırma yapmıştım basılacak kitabın sayfa hamuruna kadar baktım. İyi ki buraya da konu açmışım inan ki siz ve yukardaki cevaplar beni ziyadesiyle mutlu etti.

Tekrar tekrar teşekkür ederim, ilginiz ve alakanız için. Bakalım erken konuşmayayim ama olursa konuya yazanlara ücretsiz gondereceğim