Kitap çıkarmış biri olarak sorularınızı cevaplandırayım.
1) Telif Hakkı, Yayınevi Anlaşması hakkında detaylı bilgiye ihtiyacım var.
İlk olarak telif hakkını düşünmenize gerek yok yayınevi ile anlaşmanız sonrasında telif hakkınızı almış oalcaksınız. Bunun haricinde bir yayınevi ile anlaşmak istiyorsanız kitabınızın örneklerini birçok yayınevine gönderin ve sabırlı olun. Kendinize güveniyorsanız ve 3 yılın hakkını verdiyseniz dönütü olacaktır.
PR yada Reklam istemiyorum. Bütçem kısıtlı zaten amacım para kazanmak değil hep bir kitap yazarı olmak istedim. Söz uçar yazı kalır misali. Direkt olarak D&R'da satışa sunulabilir mi?
Şöyle bir şey var D&R'da satışa çıkmak o kadar kolay olmasa da şöyle bir imkan var. Eğer orta ya da üst düzey bir kitleye sahip olan birçok yayınevi otomatikman D&R ile de anlaşmalıdır. Yani biraz yayınevlerini araştırın, bağı var mı öğrenin. Reklam istememeniz kötü. Çünkü okutmak istiyorsunuz fakat kitap durduk yere de görülmesi pek mümkün değil. İnstagramlarda orta bir fiyata küçük bir reklam vermeniz yetecektir. -Popüler instagram sayfaları-
3) İlk etapta 10bin adet bastırmayı düşünüyorum eğer yayınevi bulamazsam/anlaşamazsak. 10bin kitabın basım maliyeti çıksın bir 10bin daha basayim kalanına da ikinci kitap için bütçe ayırmış olurum diye düşünüyorum. Kendim bandrollü, legal olarak kitap bastırsam ortalama ne kadar eder?
Ben bir şiir kitabı bastırdım ve dijital basım evi aracılığıyla çıkardım. 10bin kitap satabilmek için biraz fazla hocam. Maliyeti de yüksek olacaktır. "Kendim bandrollü, legal olarak kitap bastırsam ortalama ne kadar eder? " Bu sorunuza gelecek olursam Bandrole de para istendiğinden ve her bir kitap başına bandrol ücreti olduğundan 10 bin kitap için pahalı olabilir. 1K kitap için 8.000 tl gibi bir fiyat vardı. Yani demem o ki siz yayınevine kapak atmaya çalışın. Eğer çok istiyorsanız da kitap72 basım evi ile çalıştım bakabilirsiniz.
Bir +R10'u fazla görmeyin
* kendiniz bastırırsanız olacaktan fazla masraf çıkar, ayrıca bandrol almanız lazım kültür bakanlığından o yüzden şirket lazım
* editörün işlevi senin göremeyeceğin imla hatalarını düzeltmesi, yazan bazen onlarca defa okusa da o hataya denk gelemez, beyin işlevi ile alakalı. otomatik düzeltme yapar okurken filan, o yüzden editör imkanı her zaman artısı olur
* d&r gibi yerlerle yayınevleri alternatifi her zaman artıdır, bireysel kitap satışı çok iyi dostluklar ve ilişkiler arar
* büyük matbaalardan fiyat alabilirsin 10k kitap için ama istanbul veya ankara üzerinde teklif alırsan orada daha uygun fiyatlar bulunabilir
* yayınevi anlaşması için bir avukatla anlaşma metnini değerlendirmeniz daha akılcı olacaktır
* kitabı bastırıp bandrol alırsanız bireysel olarak yayın hakları siz de olur lakin bürokrasisi biraz zordur. emniyet basın şubeye kadar, basın savcılığına kadar teferruatlı işleri var, o yüzden en iyi alternatif yayınevi olacaktır
Hocam ikinizinde emeğine, elinize sağlık. Aklımdaki sorulara bir nebze dahi olsa cevap buldum. Tek düşündüğüm fiyat aralığı ve yayınevi politikalarınin farklılığı. İlla ki yayinevinden yayinevine değişiyordur. Ama şunu da sormak istiyorum sizlere;
Birden fazla yayinevine kitaplarin örneğini yollatsam herhangi bir çalıntı vs olması söz konusu olur mu? Çok emek verdim her defasında baştan okuyarak devam ettim ve bunu olabildigince belirli sürelere yaydım ki zorlama yazmayayim diye. Kisaca emeklerimin heba olmasıni istemiyorum. Telifi bu yüzden sormuştum. Bu konu hakkında ne gibi adımlar atabilirim.
İkinize de değerli cevaplarınız için R10+ vermek isterdim hocam. Ancak sadece 1 kişiye veriliyormuş. Veremediğim hocam affetsin. Tekrar teşekkür ederim cevaplarınız için.