Merhaba arkadaslar,
Bugüne kadar konusu acildimi bilmiyorum ama Türkiye internet pazarina baktiginiz zaman affiliate konusunda oldukca zayif olundugunu farkettim.
Almanya'da sitelere bakiyorum en kötü e-ticaret sitesinden herhangi bir hizmet sitesinde bile affiliate imkani veriyorlar.
Sanirim bizde affiliate ile ilgili yenilmesi gereken tabularda var. Örnegin; refli link, refsiz link ayirimi gibi. Referansi linkinden bir hizmet/ürün almak istemiyor. Yani kisacasi para kazandirmak istemiyor. Alacaksam tüm para saticiya gitsin sana kurus gelmesin mantigi mi var cözemedim.
Basta Türkiye'de ki e-ticaret siteleri affiliate vermesi lazim ki gittigidiyor reklam ortakliginda tiklamalara kurus veriyor kurus!!! Ben sitemde yeni iPhone taniticam burdan satin al diye buton ekliycem sen 6,000TRY lik ürün satin %10 komisyon alicaksin banada kurus vericeksin. Buda basak gecmek oluyor.
Halbuki amazon gibi adam akilli komisyonlar verseler satislarina sati katarlar.
Affiliate ayni zamanda icerik fazlaligini ve kalitesini de arttirir
Yabanci dillerde en alakasiz ürüne bile inceleme yapmislar. Herhangi bir ürünün sonunda review Google'da otomatik geliyor. Yani icerik yeterince var ve insanlarda aramasini yapiyor. Ürünü almadan önce iyice arastiriyor, bilerek aliyor. Simdi Google'da söyle arattim "bosch çamaşır makinesi inceleme" bitane inceleme sitesi göremedim.
Sebebi basit e-ticaret siteleri affiliate vermiyor.
En basitinden bir örnek; o kadar hosting firmasi var ama birtane türkce hosting inceleme kiyaslama sitesi yok. Sebebi; affiliate vermediklerinden.
Bir örnek daha; Affiliate youtube video kanallarini da arttirir. Kendin yap, tamir isleri vb akliniza ne gelirse aratilan kelimelerde yeterli video icerikleri yok. Aracinizda birsey arizalandi arama yaptiniz video size anlatiyor hangi malzeme, tornavida kullanacaginizi anlatiyor altada hemen bulup satin alabilecegi linkleri veriyor. Ama yok cünkü affiliate yok

.
Siz ne düsünüyorsunuz eksikmi biliyorum, yanlismi düsünüyorum. Affiliate kültürü Türkiye internet sektöründe cok büyük bir sektör daha olusturacaktir.