HelixTm adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Keman için ayda 4 saat çok çok az değil fakat eğer müzisyen değilseniz ve müzik kulağınız yoksa sıkıntı yaşarsınız baya. Bol bol egzersiz yapmanızı tavsiye ederim. Eğer gerçekten amacınız güzel bir şekilde çalmaksa ve bunu kısa sürede yapmak istiyorsanız günlük en az 1 saat egzersiz öneririm. Ne kadar çok çalışırsanız o kadar faydası olur. Verilen bilgileri ve egzersizleri çok çok iyi şekilde hallederseniz almış olduğunuz ders saatinin pek önemi olmaz. Kolaylıklar gelsin şimdiden, evdekilere de Allah sabır versin ))
Müzik kulağı zamanla gelişir. Çok az insan sesleri net şekilde ayırt edebilecek şekilde doğuyor. Yani konuyu açan arkadaş da hepimizin geçtiği süreçten geçerek kazanacak müzik kulağını.

Keman öğrenmek diğer çalgılara göre daha zordur. Çok daha fazla pratik gerektirir. Eğer çok iyi çalacağım, sahne alacağım diyorsan değil ayda; günde dört saat bile yetmez. Çok sevdiğim bir ud icracısı günde yaklaşık olarak dört saat parmak pratiği dört saat repertuvar çalışıyor.

Ben bağlama başlangıçlı olmakla beraber ud, banjo, gitar çalabiliyorum. Ama sahne alabilecek kadar çalabildiğim tek enstrüman bağlama. İki gün pratik yapmayım hemen bazı şeylerin kaybolduğunu hissetmeye başlıyorum. Belki psikolojiktir ama ustalarımızdan öğrendiğimiz çok fazla pratik yapılması yönündedir. Erdal Erzincan, Arif Sağ gibi ustalarımızın hala günlerinin büyük bir bölümünü pratiğe ayırdığını düşünürsek ne demek istediğim daha iyi anlaşılır.