Hocam ben n11 vs satmayacağım
Tecrübeler önem veriyorum ama herkes düşük satıp işler tutunca bir anda 90 dan 130 çıkarsa bende almam özelden daha fazla fikir alışveriş yapabiliriz
Teşekkürler
Hocam n11'in ilk çıkışını hatırlıyorsunuzdur mutlaka. Uzun bir tarih değil daha yeni...
"Daha ucuzunu bulamazsın" tarzında bir sloganları vardı. Şu anda n11 gerçekten de EN UCUZ MU?
Gerçi n11 biraz daha farklı bir sektör, perakendecileri bir araya getiriyor ama yine de ilk açıldıklarında yaratılan algıyla şimdi arasında çok fark var. Biz e-ticaret yapan kişiler olarak satarken değil alırken kazanmak ZORUNDAYIZ. Belki kenar sokakta bir butik bunu yapmak zorunda değil ama bizim rakibimiz çok.
Alırken de kazanamıyoruz malesef.
Özellikle Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından birisi de budur zaten. Toptan alışveriş yapılacak alibaba gibi bir sitenin olmayışı. Adamlar alınan mal miktarına göre 50 centlere kadar ürün satıyorlar ve bunu isteyen HERKES alabiliyor. Burda ise toptancıya gitmek zorundasınız. Herkese ayrı fiyat çeken o saygıdeğer arkadaşlara. 2 farklı telefon görüşmemde hiç pazarlık yapmamış olmama rağmen iki farklı fiyat aldım toptancının birisinden. Tutan tuttuğuna...
Çinde ise alibaba var. Fiyatlar belli, toptancı da fabrikatör de orada ve birbirleriyle rekabet yapıyorlar.
Orada fabrikanın satış sorumlusu veya satış kısmında görevli birisi ile görüşebiliyorsunuz. Hem de "bu üründen 10 tane istiyorum ve bu ürünün Türkiye'ye, Amerikaya vs gönderilmesini istiyorum" şeklinde.
Türkiyede ise fabrikaya söyleyin bakalım "Ben bu üründen 10 tane almak istiyorum diye. Adamlar suratınıza bakmıyor. Fabrikaya kadar gitmedim ama bir penye atölyesine gittim adamlar suratıma bile bakmadı... "Kardeşim Bulgaristana aylık 50.000 toptan mal gönderiyoruz. 50 kalem mal için kalıp hazırla vs uğraşamayız" dediler. Hazır kalıplardan uyarlama şansımızı sordum utanmadan "defolu ürünleri" alabileceğimi söylediler...
Türkiye'de 10-15k ile e-ticarete girmek (şahsen denedim) pek akıl karı değil.
Heee vergi kaçırırsın, toptancıdan fatura almazsın, müşterilerin çoğunluğuna fatura kesmezsin o ayrı. O zaman kazanırsın.
Belki "herkes yapıyor" diyeceksiniz ama şahsen bana ne "helal" ne de "etik" geliyor... Hiçbirşey olmazsa bu işi yasal, vergi kaçırmadan yapmak isteyen kişilerin sektörde yer bulamamasından dolayı kul hakkı olduğunu düşünüyorum...
Adam telefon kılıfı alıyor telefoncudan, üzerine 10-15 TL ekleyip sahibinden.com'dan satıyor. Kargosu vs kendini kurtarıyor. Öde bakalım %18 KDV'yi o fiyata bırakabilecek misin?