Öncelikle bu bakış açısı için teşekkür ederim. Gayet mantıklı geldi. Ve tam anlamıyla yeni bir soluk getirmişsiniz konuya.

Şimdi ben doğru mu anladım bilmiyorum ama anladığım kadarıyla anlatayım yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Birincisi bizim müşterilerimiz/hizmetten yararlanan kim konusu?
  1. Google Irland
  2. Yurtiçinde tıklayan site ziyaretçileri
  3. Adwords'e reklam verenler
  • Sondan başlarsak, adsense kim nerden reklam vermiş bilmidiğimizden ötürü ve açıkcası bizi de ilgilendirmediği için hizmetten yararlananın adwords reklamvereni olduğunu sanmıyorum. Yurtdışı şirketler de birçok reklam veriyor Türkiye'de yayınlanması için. İndirme siteleri yabacı şirketlerin reklamları ile dolu mesela.
  • Reklama tıklayanlar bir hizmetten yararlanmadığı için ve hizmetin kendisinin reklamlara tıklatmak olmadığı için tıklayanların nerde olduğunun da önemli olmadığını düşünüyorum.
  • Bizim gelirlerimiz sattığımız reklam alanları olarak düşünürsek ve sattığmız kişi Google İrland ise hizmetten yararlanan Google İrland yararlanılan yer de İrlanda olacaktır.
İkinci konu ise diğer konularda tartışan arkadaşlar. Kimisi yıllardır yurtdışı tıklamalar için KDV ödemiyor ama geri kalan yurtiçi tıklara KDV ödüyor. Hatta özelge çıkaranlar bile var. Boşuna mı ödemiş oluyorlar bu durumda? Çıkarılan Özelgelerde bu konudan bahseden olmamış mı?

Kimsenin mi aklına gelmedi?

Son olarak geriye dönük vergi cezaları için de geçerli mi bu söylenilenler? Yani davet edilen kişiler vergi dairelerinde bunları açıklarlarsa KDV'den muaf olabilir mi?

Siz söyledikten sonra bana gayet mantıklı geldi açıkcası. Tıklayanın kim olduğunun KDV hesaplamalarında etkili olması gerektiğini artık düşünmüyorum. Vergi dairelerine çağrılan arkadaşlar bu yönde ısrarcı davranıp açıklarlarsa gayet olumlu sonuçlar alabiliriz.