bilgiler için teşekkür ederim.

bir sorum var, kazancımın çok üstünde fatura bulabilirim, en azından başlı başına 10K Adwords gideri var müşterilerim için.

kazanç / gider oranı ne olmalı?

mersinstyle adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba Arkadaşlar,
mersinstyle adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle

Defalarca anlatmamıza rağmen neden insanların hala adsense vergisinin çok olduğunu söylüyor anlamış değilim. Bu konuyu açma nedenim artık insanların hem anlamayıp, anlamadığı gibi olayı siyaselleştirmesi.

Ülkemizde normal şartlarda GERÇEK ANLAMDA ÖDENEN VERGİ %10 ila %20 arasında değişmektedir. Yani yılda 100k kazanan biri normal şartlarda ödeyeceği vergi 10k ile 20k arasında değişmektedir. Hatta 29 yaş altındaysanız yıllık 100k kazanç için ödeyeceğiniz rakam 5k civarıdır.

Öncelikle KDV olayını netleşelim :
- Yurt içi kazançları için KDV %18
- Yurt dışı kazançlarınız için KDV %0 'dır.

Bu konu artık tartışacak bir konu değildir. Bu konuda çoğu vergi dairesi, bir ço muhasebeci hem fikir. Ek olarak elimizde resmi bir özelge/evrak var defalarca paylaştık. Lütfen artık bu konuyu uzatmayın. İstediğiniz kadar itiraz edin/dava açın. Sonuç olarak kanunlar değişmediği sürece şuan geçerli olan KDV durumu budur.

Gelelim Gelir Vergisine :

Gelir vergisi her halukarda ödeyeceksiniz, Aylık 500 TL kazananda 20k kazananda ödemek ZORUNDA. Bunun bir kaçışı vay ben bilmiyordum, yok öyleydi, yok çifte vergilendirmesi felan yok. Yine kanunlar değişmediği sürece bu gelir vergisini ödemek zorundasınız.

Şimdi gelelim asıl meseleye, yani şirketi olan ve adsense,admob,youtube'den kazanç elde eden birinin nasıl oluyorda gerçekte tüm kazançları için ödeyeceği verginin %10 ila %20 olacağına.

Bu durumu sizlere bir örnek ile açıklayacağım :

Örnek : Kazancının tamamın Türkiye olduğu kişiler. Yıllık kazancı 100k TL

- 100K'nın KDV'si : 15.254 TL
- Aylık 3k gider faturası toplayan birinin 1 yılda toplayacağı KDV : 5.491 TL

KDV Mahsubu nedir ?

- Sattığınız hizmetler için KDV dahil ödeme alırsınız, Yani devlet adına KDV tahsil etmiş olursunuz.
- Aldığınız hizmetler ve ürünler için KDV dahil ödeme yaparsınız. Yani devlet adına KDV ödemiş olursunuz.

Yani her ay sonu Ödediğiniz KDV - Tahsil Ettiğiniz KDV = Ödeyeceğiniz Gerçek KDV ortaya çıkar.

Yukarıdaki hesaba göre adsense'den 100K kazanan birinin 15.254 TL KDV ödemesi gerekir. Ancak diğer aldığı ürün ve hizmetler için ödediği KDV'leri devletden mahsup edebilir. Buda :

15.254 TL - 5.491 TL = 9763 TL KDV Ödeyeceğiniz anlamına gelir 1 Yılda.

Gelir Vergisi Hesaplaması

1 Yılda 100k Brüt kazanan birinin KDV'yi düştükten sonra kalan kâr'ı : 84.746 TL'dir.
Aylık 3k fatura toplayan birinin 1 yılda göstereceği gider : 36.000 TL'dir.
Her ay bağkur ödeyen birinin 1 yılda ödeyeceği gider/bağkur : 7.200 TL'dir.

84.746 - 36.000 - 7200 = 41.546 TL 1 Yıldaki resmi kazancınız. Bunun %20 Gelir vergisi ise : 8.309 TL'dir.

Yani 100K Kazanan birinin ödeyeceği vergi :
KDV : 9.863 TL
G.Vergisi : 8.309 TL

Toplam : 18.172 TL'dir. Buda %18'e tekabül eder.

Not : Bağkur bir vergi ödemesi olarak saymadım. O sizin için ödeyeceğiniz/ödemeyeceğiz birşey. Eğer bağkur ödememiş olsaydınız 100k için ortalama ödeyeceğiniz vergi 20k civarı olacaktır.

Gelelim Teşfiklere

- Eğerki 29 yaşın altındaysanız yukarıda yaptığımız 8.309 TL'lik gelir vergisini 3 yıl boyunca ÖDEMEYECEKSİNİZ.
- Eğerki kazancınızın %50'si yurt dışı olduğunu var sayarsak bu durumda 9.863 TL'lik KDV'ninde yarısını ÖDEMEZDİNİZ.
- Eğerki 29 yaş altıdanysanız yukarıda yaptığımız 7.200 TL'lik bağkur ücretini 1 yıl boyunca ÖDEMEZSİNİZ.

Bu teşfiklerden'den yararlanan ve yılda 100k Kazanan birinin ortalama ödeyeceği vergi :

- İlk 3 Yıl : 5k civarı olacaktı çünkü gelir vergisi ödemez.
- Sonraki Yıllar : 12-13k civarı olacaktır çünkü gelir vergisi ödemeye başlar.

Şahıs Şirketi Kurulumu

- Şahış şirketini ortalama 1 iş gününde 2k civarı bir maliyet ile kurabilir ve istediğiniz zaman kapatabilirsiniz.
- Aylık ortalama 300-400 TL civarı sabit bir gideriniz olur.
- Evinizin adresini ofis gösterebilirsiniz.
- İsim Soyisim Bilişim Hizmetleri diye fatura ve kaşe yaptırabilirsiniz. Yada isim soyisim internet hizmetleri gibi gibi.
- Şahış şirketi kurduğunuz adsense hesabınızı kurumsal'a çevirebilirsiniz. Böylece hesabızın kapanma riski azalacaktır. (Gördüğüm kadarı ile işletme hesapları kolay kolay kapanmıyor)

Gider olarak gösterebileceğiniz şeyler :

- Araba aldım onu gider gösterdim. (Aynı zamanda e ticaret işi yapıyorum, pazar/müşteri arayışındayım, konferanslara katılıyorum vs diyebilirsiniz)
- Yılda 10k civarı benzin alıyorum fişlerini gider gösterdim.
- Araç bakım ücretlerini gider gösterdim, Sigorta ve Kasko ücretleri dahil.
- Adwords, Facebook reklam ödemelerimi KDV2 ile gider gösterdim.
- Evime aldığım TV, Bilgisayar, Klima, Mobilyaları gider gösterdim.
- Aldığım domainleri, Kiraladığım sunucuları gider gösterdim.
- Yeni evlendiğim için aldığım mobilyaların çoğunda mobilyacılar ile anlaşarak ofis malzemesi, masa, sandalye, dolap şeklinde fatura kestirerek gider gösterdim.
- 4 Adet cep telefonu aldım onu gider gösterdim. (Aile içinde alınan telefonların hepsini şirket adına aldım, sorarlarsa test cihazları uygulama geliştiriyorum diyin.)
- Telefon faturalarımı, internet faturamı gider gösterdim.
- Aldığım bilgisayarı, yazıcıyı, elektronik malzemelerin bir çoğunu gider gösterdim.
- Konaklama ücretlerini (otel) gider gösterdim.
- Aylık gıda alışverişim Metro gibi yerlerden yaparak fatura aldım ve belli bir kısmını gider gösterdim.
- Marka tescil başvurusu yaptım onu gider gösterdim.
- Apple Developer hesabı için ödediğim ücreti gider gösterdim.
- Aldığım ofis malzemelerini gider olarak gösterdim.
- Fotoğraf makinası aldım onuda gider gösterdim.
- Yazılım vb hizmetlerimi resmi şirketlere yaptırarak fatura aldım ve gider gösterdim.

NOT : LÜTFEN OLAYI SİYASELLEŞTİRMEYİN, YUKARIDAKİ HESAP ORTALAMA BİR HESAP OLUP AMACIM İNSANLARIN GERÇEKTEN %18 KDV + %20 G.VERGİSİ ÖDEMEDİĞİNİ ANLATMAK. ŞİRKET KURMAKTAN KORKMAYIN, EĞER ŞİRKETİNİZİ KURMAYIPTA YAKALANIRSANIZ O ZAMAN DEVLET SİZDE %30-%40 VERGİ ALMAK İSTEYECEKTİR.