Valla dünya kadar borcum olsada memnunum çünkü hepsi benim sorumluluğum sizlerde öyle düşünmelisiniz.
Türkiye'de şartlarda başarılı olamayıp suçu devlete atmanın bi anlamı yok. Mutlu olanlar mercedes ile gezenler trilyonluk evlerde oturan insanlar var bu adamlar bu ülkede başarılı olmuşlar. Çalışmışlar, üretmişler, ihracat ve ithalat yapmış bişeler yapmış yani bu adamlar. İsyan etmek yerine daha çok çalışın.
Evet bu ülkedeysen biraz daha çok çalışman lazım ama özünden vazgeçmekten iyidir daha çok çalışmayı düşünün buralardan gitmeyi değil.
Sorun da bu zaten. Bu ülkede milyonluk arabalara binen lüks evlerde oturan çok fazla insan var. Peki ne kadar ? toplam nüfusun %1'i kadar. Hadi %5 olsun. Kalan %95'lik kesim senin bu "başarı" olarak gördüğün kriterlere ömür boyunca çalışsa bile sahip olamıyor. Kaldı ki son yıllarda usulsüz ihaleler, inşaatlar vb işlerle zengin olan sayısız insan var.
Ancak başlığı açan arkadaşın derdi Mercedes'e binmek de değil. Normal şekilde geçinmek. Avrupanın genelinde normal şekilde maaşlı bir işte çalışarak Türkiye'deki o %95'in sahip olduğu refah seviyesinin çok üstünde bir yaşam sürebilirsin. Normal standartlarda yaşam sürebilmek için normalden daha fazla çalışmak zorunda olmak insanları mutsuz ediyor. Bir çoğu iyi denecek üniversitelerden mezun olmuş, katma değer üreten işlerde çalışan veya çalışabilecek insanlar iş bulamıyor, bulsa da geçinemiyor. Beden gücü kullanarak çalışanlar harcadığı emeğin karşılığında ay sonunu getiremiyor.
Bak bu saydıklarım gelişmiş ülkelerde insanca yaşayacak parayı kazanmak için yeterli. Ülkeyi bu seviyeye getirecek olan da ülkeyi yönetenlerdir. Bir çok ülkede bulundum, yaşadım, inan aralarında en fazla çalışan ve çok çalışmakla övünen sadece biz türkler var. Yani biz zaten çok çalışıyoruz, çok çabalıyoruz ama karşılığını alamıyoruz. Topu topu 70 yıllık ömrünün büyük çoğunu çalışarak geçirip karşılığında karnını ancak doyurabilmek, normal insan gibi yaşayabilmek için daha çok çalışmak zorunda olmak aptalca değil mi ?
Kaldı ki tek sorun para da değil aslında, insanca ve uygarca yaşamak. Hakkını alabilmek, hak ettiğin gibi yaşayabilmek. Bu yüzden insanlar gidiyor. Tek başarı ve zenginlik kriteri mercedes ve lüks daire olanlar elbette bu ülkede mutlu olur. Ama insan gibi yaşamak isteyen, emeğinin karşılığını isteyen, gelecek kaygısı duymadan yaşamak isteyen çözümü Avrupa'da arar. Çevremde çok giden var, bir daha geri döneceklerini düşünmüyorum. Yurtdışında yaşamak özünden vazgeçmek değildir. Özün, senin içindedir.