KOSGEB pişmanlıktır ve maalesef Türkiye'nin gerçeğidir...

Sertifika almış, başvurmuş, kurula kadar gidip proje onayı alıp sonradan "yok artık" diyerek vazgeçmiş biri olarak söylüyorum. (Kurula kadar gelmeden bilmediklerim yüzünden)

Verdikleri para 50 bin tl (hibe) olarak, o 50 bin tl'nin erkeklere için %60'ını veriyorlar. Veriyorlar ama nasıl veriyorlar. Sen önce gideceksin, tüm malzemeleri cepten alacaksın, ondan sonra onaylayacaklar. Sonra ödeme sırasına koyacaklar, sıran gelecek ki bu sıra öyle 2-3 günde gelen bir sıra değil. O da bir kurul onayından geçecek. Kurulun sana "hayırdır neden bunu aldın, daha ucuzunu alamıyor musun?" deme hakkı da var. Yani onay için de bekleyeceksin. Daha zırtı, pırtı falan saysam destan olur.

Ben kuruldan geçince bana 5 ay sonra ancak ödeme sırasına alabileceklerini söylediler, OHAL yüzünden. Bu normalde 3 ay sonunda başlıyormuş. Bir de 2 sene içinde şirketi kapatırsan, hibeyi de senden geri alıyorlar.

Bunların hepsini defalarca kosgeb uzmanına sordum ve ondan aldığım cevaplar.

Proje soruları kısmına hiç girmiyorum. Adamlar senin şirketinin 1 sene sonra değil 5 sene sonra aylık ne kadar kar edeceğini yazmanı istiyorlar ve bunu tablo olarak. Ya daha neler neler var. Zaten soruları görünce anlayacaksın.

ama kardeşim, kurulda çok iyi bir yerde tanıdığın varsa, projeye çiğköfteci de yazsan, onaylanır ve ödemelerini tıkır tıkır alırsın.