Merhabalar, seleniumun birebir tarayıcı çalıştırdığı için gerçek bir kullanıcıyı taklit etmede faydalı olduğu su götürmez bir gerçek, ancak @LyNo 'nun da dediği gibi bazı durumlarda işe yaramayabilir. Bu durumda proxy vs gibi şeyler satın almak harcama yapmak kaçınılmaz olacaktır. Fakat bir arkadaşımız genelde linux sistemlerinde kullanıldığını söylemiş ama windowsta da yoğun olarak kullanılıyor.

Bunun da yanında bazı sitelerden veri çekmek için seleniuma gerek bile kalmayabilir. Yani yerine göre sadece bir terminal penceresinden bir kaç satır kod ile gerekli olan bilgiyi çekebilirsiniz. Veya bot yapacaksanız bazı sitelerin sağladığı api sistemlerinden faydalanarak selenium vs kullanmadan yazdığınız ufak bir script işinizi görebilir?

Nihayetinde sizin hangi yöntemi kullanacağınız, sitenin veya yapmak istediğiniz scriptin gerektirdiği koşullar tarafından, en önemlisi de bildiğiniz programlama dili tarafından belirlenecek. İşte bu durumda selenium ve benzeri bir şeyden ziyade ilk olarak bir programlama dili bilmekte fayda var

Programlama dili tercihi olarak ilk aşamada kolay öğrenebilirlik isterseniz ben şiddetle python öneririm. Eğer web üzerinde çalışacaksanız da php.

Öğrenmek istediğiniz dili tercih ettikten sonra selenium vb bir şey kullanmak, bot yazmak için acele etmeyin. Zira dilin temel kavramlarını öğrenmeye yönelmekte ve ufak scriptler ile alıştırma yapmakta fayda var. Ben uzun zamandır kendi forum sitemde ücretsiz olarak gelen üyelere python konusunda temel kavramlarda yardımcı olmaya çalışıyorum, fakat reklama girmemesi için burda adres veremiyorum Öğrenme konusunda ücretli bir kurstan veya benzeri bir öğretim programından ziyade kendiniz temel kavramlardan başlayarak alıştırma ve araştırma yaparsanız inanıyorum ki 2-3 haftada baya yol alırsınız. Forum sitemdeki bazı programlama ve benzeri okullarda okuyan öğrenciler; google, stackoverflow ve github gibi sitelerin üniversiteden daha iyi olduğunu, okuldaki hocaların doğru düzgün bir şey öğretmediğini söylerler O yüzden ilk olarak kurstan ziyade kendinize güvenin, ben sıfır programlama bilgisi ile 2 haftada python temel kavramları araştırarak öğrenmiş biri olarak bunları söylüyorum, umarım size ve sizin gibi hevesi olanlara ilham vermek açısından faydalı olur.