BigSEO adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle

Merhabalar arkadaşlar, uzun süredir gelen mesajlara istinaden bu şekilde açıklayıcı bir makale yazma gereği duydum. Bildiğiniz üzere web sitelerin ziyaretçi alması için aktif olmaları,içerik girişi yapmaları yeterli olmuyor. Reklam her site için gereklidir. Bunun çeşitli yolları olabiliyor. Ama yıllardır vazgeçilmeyen ve maliyeti diğer yöntemlere göre düşük olan tek şey var o da SEO.
SEO yani Search Engine Optimization Türkçe karşılığı olarak ise Arama Motoru Optimizasyonu. İçeriklerinizi,ürünlerinizi arama motorlarına uygun optimize etmeniz halinde ziyaretçi girişi artacaktır. Zaten SEO'yu farklı kılan durum da budur. Google ne ister? Yahoo neyi sever? Bing için hangi kalitede olmak gerekir? İşte bu soruların cevaplarına ulaştığınızda SEO kavramını çözmüş olursunuz.
SEO kavramının temel yapı taşlarından biri de herkesin bildiği backlink olayıdır.
Peki nedir bu backlink?
Backlink'in genel mantığı sitenize farklı bir sitenin referans olmasıdır. Türkçe olarak referans gibi açıklayabiliriz. Ama bunu farklı şekilde istismar eden insanlar olduğu için algoritmaya güncellemeler gelmektedir. Bunların en kötü yöntemi olarak h*clinki örnek verebiliriz. Kısaca sitenizi beğenen bir insanın farklı bir platformda "bu sitede verilen bilgiler oldukça güzel" diyerek linkinizi paylaşmasıdır. Temel backlink mantığı budur.
Backlink diyoruz ama bunun da farklı çeşitleri var. Do-follow backlink, no-follow backlink, external no-follow backlink olmak üzere üçe ayrılıyorlar. Gelin bunların yapılarını ve etkilerine geçelim.

Do-follow backlink
Webmsaterların en çok sevdiği backlink türüdür. Günümüzde ücretsiz olarak elde etmek oldukça zordur. Satın aldığınız tanıtım yazıları,footer backlinklerin türü bu şekildedir. Siteden link çıkışları %100 etkili olarak sitenize değer katar. Diğer bir deyişle sitenize referans olan kişi sitenizden memnun kalmıştır.
Link yapısı:
<a href="site.com" rel="dofollow">anahtar kelime</a>
<a href="site.com" title="anahtar kelime">anahtar kelime</a>
Bu şekilde alınan backlinkler do-follow kategorisine girer. Aldığınız linklerin bu yapıda olmasına mutlaka dikkat edin.

External no-follow backlink
Aslında ne no-follow ne de do-follow olarak etkileşim sağlar. Genelde bazı büyük sosyal medya siteleri girilen linkleri external olarak çıkarır. Yani basit tabirle etkisi tam olarak olmasa da yine de sitenizin puanına değer katacaktır. Genelde dış bağlantıları belirtmek için kullanılır ama faydasını gördüğümüzü söyleyebilirim. Net bir durum söylememekle birlikte almanızda herhangi bir zarar yoktur.
Link yapısı:
<a href=”https://www.site.com” rel=”external”>anahtar kelime</a>
Şunu da belirtmem gerekiyor ki eski link yapılarından olan target=”_blank” kodu ile aynı görevi görmektedir.

No-follow backlink
Bir kelimeye bağlantı verdiyseniz bu da no-follow formatındaysa linki kapatmış oluyorsunuz. Yani herhangi bir işlevi olmayan link mantığına yorabiliriz. Makale içerisinde sıradan bir kelime ne ise aynı değeri taşımaktadır. Eğer sitenizde sürekli olarak bağlantı vermek zorunda kalıyorsanız mutlaka bunları no-follow formatında yapmanız gerekmektedir. Diğer bir püf nokta ise büyük sitelere linkinizi bıraktığınızda genelde no-follow görünür. Bu formata aldırmadan yine de linkinizi bırakmanızı öneririm. Botlar siteyi tararken sitenize olan bağlantı ile küçük de olsa esktra puan kazanabilirsiniz.
Link yapısı:
<a href="site.com" rel="nofollow">anahtar kelime</a>
Backlinkler nasıl kullanılır?
Öncelikle herkesin bildiği yanlış bir şeyi açıklamak istiyorum. Backlink sitenizi üst sıralara taşımaya yardımcı oluyor tabi ki ama bunu da belli bir etaplandırmaya göre yapmanız gerekmektedir. Aksi halde spam durumunda bütün emekleriniz boşa gidecektir. Zaten SEO backlink sayısı ile bağlantılı olsaydı en çok link çıkışı yapan her zaman kazanırdı ki bu böyle değil. Bu durumunda belli süresi zamanı oluyor.
Peki backlink alırken nelere dikkat etmeliyiz?
* Kaliteli içerikli, kaliteli siteler,
* Link çıkışı fazla olmayan,
* Mutlak suretle etaplandırma yapmak gerekiyor (Sitenin durumuna göre link eklemeniz gerekir.),
* Tanıtım yazısı olmasına dikkat etmeliyiz (footer backlink belirli bir süre sonra silindiği için tanıtım yazısı tercih etmeliyiz.),
* Eski tarihli siteler.

Backlinkler nasıl kullanılmaz?
Bir üstteki soruda da aslında buna değindik. Rastgele backlink almak, backlink programlarıyla gereksiz backlink almakta sitemize zarar verecektir. Bir tanıtım yazısını birden fazla yerde yayınlamakta yine zararlı olacaktır. Öyleki forum backlinkleri geçmiş yıllarda işe yarıyorken son algoritmalarla değersiz duruma geldiği bilinen bir gerçektir. Forum tanıtımları ile backlink almanızı önermiyorum. Çünkü tek bir tanıtım yazısı ile birden fazla siteden link çıkışı yapmanız bir işe yaramayacaktır. Zaman ve maddi kayıp olacaktır. Bu durum tanıtım yazılarında da geçerlidir. Link alımını etaplandırmanız daha yararlı olacaktır.
Diğer bir olay ise h*cklinklerdir. Bu link türü her ne kadar yararlı görünse de eskisi kadar yararlı olmamakla birlikte suç teşkil etmektedir. Google algoritmasının bu yönde ilerlediğini görebiliyoruz ama tam olarak önüne geçememiş olsalar bile eskiye göre gelişmiş bir algoritmayla buna izin verilmiyor. Bundan dolayı bu yöntemi kesinlikle önermiyorum.

Yazımızın özeti backlink türlerini öğrenerek ona göre işlem yapmamız üzerineydi. Tanıtım yazılarını,profil backlinkleri,yorum backlinklerini kullanabilirsiniz. Bu bağlantıları sürekli olarak Google Webmasters'dan takip etmenizde fayda var.
Farklı sorularınızı sorabilir, fikirlerinizi sunabilirsiniz. Umarım yazı faydalı olmuştur. İyi çalışmalar.

Yazı r10.net için yazılmıştır.
'Yazı r10.net için yazılmıştır. 'Bence Sabitlenmesi gereken bir konu.Ellerinize sağlık.