kredi kartınının ne olduğunu gayet iyi biliyorum. o dükkanın camında "kredi kartı geçerlidir." yazıyorsa o pos cihazı o tezgahın üstünde duruyorsa ben kredi kartımı oradan alışveriş yaparken istediğim gibi kullanabilirim. ha "satmıyorum sana." derse adam eyvallah ama bana gıkını çıkarmadan "hoşgeldin buyur" bile demeden o 10 liralık sigara için ekrana 10,5 lira yazarsa burada işin üçkağıdı dönüyor demektir. hesabı yukarıda anlattım, normalde 60 kuruş kar edecekken 50 kuruş fark koyup banka para kesmesin rağmen karını 1,5 katına çıkarıyor adam. sigaranın zaruri ihtiyaç olmamasının bu durumla hiçbir alakası yok. o bankayla anlaşma yaparken bu komisyonu kabul edip imza atmış o esnaf. ben değil bak, dikkatini çekerim, alışveriş yaptığım esnaf kabul etmiş o komisyonu. bana kalsa tabi ki esnaf kazandığı paranın 3'te 1'ini bankaya vermesin. neden versin ki? ama burada bankaların yaptırımının cezasını halk ödemek zorunda değil, bundan bahsediyorum.
derdim değil de rahatsız olduğum bi' mevzu diyelim. teşekkürler hocam, size de.
1)Bankanın yaptırımının cezasını halk ödemek zorunda değilse banka kartı, kredi kartı kullanmamalısın.
Sen de o esnaf da kredi kartı sözleşmesi imzalarken bir ton maddenin altına imza atıyorsunuz.
Oralarda bunlar hep yazıyor işte.
2) Paran yokken sigara içmek istiyorsun.
Ve paran olmadığı halde bankanın parasını yani bankanın sana açtığı krediyi kullanarak ödeme yapmak istiyorsun.
Bu ödemenin karşılığında banka senden de esnaftan da faiz alacak.
3) Sen ekstren geldiğinde o çekilden 10 liraya %6 kredi kartı faizi ödeyeceksin.
O esnaf da bankadan %3 eksik para alacak.
Peki senin paran yok diye esnaf neden karından fedakarlık etsin.
4) Sigaryı içmek isteyen, keyif yapmak isteyen sensin. O yüzden elbette bu maliyet senin üzerine yıkılacak.
Oradan süt aldığında, bisküvi,i ekmek, sucuk aldığında herhangi bir komisyon yansıtılmıyor.
Yani neymiş maliyet halkın üzerine değil, parası olmadığı halde keyif yapmak isteyenlerin, sigara alkol almak isteyenlerin üzerine yıkılıyormuş.
Aslında TEKEL cilere bu konuda cezalar kesilmeli.
Sonra hepsi kredi kartını kapatıp nakit çalışmalılar.
Çünkü bizim insanımıza iyilik yaramıyor...