yaklaşık 6,5 senedir sigara içiyorum 2-2,5 senedir de kredi kartıyla alışveriş yapıyorum. yeri geliyor nakit param olmuyor yeri geliyor param bitmiş oluyor. öğrenciyim ve kredi kartıyla sigara almak istiyorum. ama küçük bakkallar tekeller sigara alırken kafalarına göre 25 kuruş 50 kuruş gibi rakamlar belirleyip 10 lira olan sigara için 10,5 lira çekiyorlar kredi kartından. tabi ki 50 kuruşla zengin de fakir de olmayız ama art niyet olduğunu düşünüyorum ben burada. bu yeni bir olay da değil, yıllardır böyle.
birkaç bakkalla tekelle bu konuda tartışmışlığım var. olayı şöyle açıklıyorlar: "kredi kartı çekince kar değil zarar ediyoruz. banka komisyon alıyor." ben araştırdım tabi bunu. 11 liraya satılan bir paket sigaradan yaklaşık 60 kuruş kar ediliyor. bankaların komisyon oranları da değişmekle birlikte yüzde hesabıyla hesapladığımızda 11 lirada 20 kuruş civarı. bu kesilen 20 kuruş da eğer satıcı yani bakkal 45 gün beklerse kesilmiyor.
uzun süredir nakitle alıyordum sigarayı. son 2 paket sigaramı kredi kartıyla almak zorunda kaldım. artık o kadar alışılmış ki bu duruma ilk aldığım yer 50 kuruş ikinci aldığım yer de 25 kuruş ekledi fiyatın üstüne ve bunu yaparken bana sormadılar bile. sesimi çıkarmadım ama artık çıkarmak istiyorum. kredi kartı hizmeti vermek istiyorsan bankanın uyguladığı yaptırıma sen tabisin. bankanın senden alacağı parayı benim cebimden çıkaramazsın. bunun anlayışla karşılanabilecek bir tarafı olduğunu düşünmüyorum. yukarıda belirttiğim hesaba göre 50 kuruş fark alan bir bakkal bankanın kestiği tutarla birlikte 60 kuruş kar edeceği sigaradan (bankanın kesmediği durumda) aldığı farkla beraber banka komisyon kesmesine rağmen 90 kuruş kar ediyor. bankanın kestiği tutarı benden almakla kalmıyor bir de üstüne karına kar katıyor daha.
herkes bu duruma alışmış. "25 kuruştan 50 kuruştan ne olacak?" deyip ses çıkarmıyor kimse. bu durumu şikayet etmek istediğimizde nereye nasıl şikayet edebiliriz? sonuç ne olur? bilen varsa bilgilendirirse çok sevinirim. konu hakkındaki görüşleri de bekliyorum.
Bu konunun aynısından daha önce de açılmıştı.
Kredi kartı vadeli bir alışveriş şeklidir.
Kredi kartının ne olduğunu bilmiyorsunu ahkam kesiyorsunuz.
Kredi kartı ile ödediğiniz malın ödemesini o anda yapmış olmazsınız.
Adama 45 gün beklerse parasını kesintisiz alır diyorsun. Beklemezse de %2-3 kesilecek.
Sen ticarette 45 gün beklemenin nasıl bir vade olduğunun biliyor musun?
45 gün bankaya yatırsa o parayı sana sattığı kadar kar eder zaten neden uğraşsın adam?
45 gün boyunca bir tekel bayisinden 100-150 bin liralık sigara satılır.
Adamın 45 gün beklemesi için 100 bin lira parasını içeride işletme sermayesi olarak tutması lazım.
O parayı bankaya koysa yıllık %25 aylık %2 ye denk gelir.
Oysa peşin satarsa alıp satıp parayı çevirir. %5-6 gibi cücük kazanç için İçeride para tutmasına gerek olmaz.
Sigara bu, ekmek değil, su değil, süt değil...
Kendini zehirleyeceksen bir zahmet komisyonuna da katlanacaksın.
10 liralık sigarada adam %6 gibi (60 kuruş) gibi küçük kar ediyor.
Ve sen kredi kartı kullandığın için %2-3 komisyon verecek adam. O da 20-30 kuruş eder.
Sen sigarayı ucuz al diye adam neden karından fedakarlık etsin?
Bakkal sigarayı kredi kartı ile alabiliyor mu ki sana kredi kartı ile aynı fiyattan satsın?
Senin keyfin için adam neden peşin bağladığı parasını %3 kazanç için riske atsın?
Sigara içenlerde garip bir cüret garip bir küstahlık var.
Bu sigaradan kaynaklanıyor diye düşünüyorum.
Sigara ekmek gibi bir zaruri bir ihtiyaç maddesi değildir.
Peşin alınan bir malı %5-6 gibi küçük bir karla satacaksanız peşin satarsınız.
Vadeli almak isteyen varsa da vadesine göre farkını ödemeli ve sızlanmamalı...
Bir arkadaş da şikayet edin demiş.
Şikayet edin buyrun bakalım bir daha bir bakkal ya da TEKEL bayi size kredi kartı ile tekel ürünü satacak mı?
Adam peşin paranız olmadığı halde size vadeli mal satıyor.
Vade farkını ödemek istemeyip adamı şikayet etmeye kalkıyorsunuz.