Ne demek istediğinizi anladım ancak mantık hatalarınız mevcut Bolanka Bey;
- Bankada paranızın vadesiz olarak durmasından dolayı bankanın paranızı bedavadan kullandığını iddia edip bunun haksızlık olduğunu ve bu gerekçe ile faizin gerekliliğini ileri sürmek absürt bir iddia ve taleptir. O zaman vadesiz yerine farklı bir mecrada saklayacaksınız, vadesiz olarak daha güvenli gördüğünüz banka yapılanmasından sonuçta istediğiniz zaman paranızı çekebiliyorsunuz ancak orada bulunmasından mutevelli paranızın kullanılmasından rahatsız olup bu kullanımın faizini taleb ediyorsunuz. Umarım anlatabildim, bunda banka sizi mecbur etmiyor siz de faizin gerekliliğine kendinizce bu şekilde sebep aramışsınız ama doğru bir tez değil.
- İlmi olmadan fikri olmak tehlikelidir, bu sebeple inanışınızın temelinde nas! olan yani kesin hukmu olan ve ayetlerle kesin! yasaklanan bir hüküm için ILIMLILIK OLUŞTURMAK ayrı!, "nefsime bu daha uygun geliyor" ya da "şuanki duzen bunun uzeine kurulu maalesef" demek ayrı..
Yani daha güzel bir örnek verecek olursak "evet haram ama içiyorum Allah affetsin" demek ayrıdır, "BENCE ŞUANKİ YAŞAYIŞIN GETİRDİĞİ BİÇİM AÇISINDAN BİLİNCİN KAYBOLMAYACAĞI ŞEKİLDE İÇMEK HARAM DEĞİLDİR, SAHABE DE ZAMANINDA HIMAR DENİLEN İÇKİ İÇERMİŞ" vs vs gibi kendimize fetva uydurmak ayrıdır!
Bunun yerine tamamen faiz ile alakalı kendi düşüncenizi belirtip, bu düşüncenize İslam'ı uydurmaya kalkmamanız sizin için bir vebal altına girmemeniz adına kardeşçe bir uyarıdır.
- AYRICA siz hiç vadeli satışı duymadınız mı? İslamda vadeli satış caizdir. Verdiğiniz akraba örneğinde alacağınız meblaya geri ödeme sürecini dikkate alarak arttırım yapabilirsiniz. Örneğin; bu araba 5000 TL, ama bana 1 sene sonra ödeyeceksen ya da her ay ödemek şartı ile 1 senede tamamlayacaksan 9000 TL denebilir! İslamın ticaret hukuku çok geniştir ve çarelerle doludur, düzene göre faiz sistemi oturmuş ve her iş buna empoze edilmiş olsa da faizin gerekliliği sizin düşüncenizdir İSLAM'ın değil!
- Bir paragraf daha gözüme çarptı, çözüm islami düzen demek değil, reel adımların atılması gerektiğine dem vurmussunuz! Burda da sizi yanlış anlamadım, sadece suan o duzenin olmadıgını beyan etmissiniz ama ardından yine İslam Peygamberi Efendimizin ticaretine kendinizce dem vurup çok uzak genellemeler yapmışsınız. Dediğim gibi keşke faizi tek başına konu olarak alıp inancınıza paralel olarak açıklamasaydınız. Bu kadar karşılaştırma yapmak yerine sadece faiz konusuna değinmiş olurduk. (Burada islam inancına sahip olanlara faizi sevimli gösterme cabanızın olmadıgına inanmak istiyorum tabii)
İSLAMİ DÜZEN! Para babalarının zekatını vermesi yani servetinin %2,5 kadarını ihtiyaç sahiplerine vermesi, komşunun diğer komşusunun hakkını gözetip yardımcı olması, faizin olmaması, fakirlerin gözetilmesi vs vs gibi bir düzen olsaydı zaten sizin şuan gerekliliğine inandığınız faizden bahsedilmezdi, sadece bu şuur meselesinde demek istediğiniz doğru.
Osmanlı faizsiz nasıl yönetildi? Lütfen bana googleden kopy paste yapıp osmanlıda faiz olduğunu uyduranların yazılarını örnek göstermeyin, o vatandaşlar maalesef mu'amele-i şer'iyye,hilei şerriyye hususunda geniş bir izahat yapmamaktalar (haliyle dediğiniz düzen meselesi ve islamı ahkama kalınan uzaklıktan dolayı). Rehinli teslimler, aynı ve farklı cins ürünlerin satışı karı vs cok genis izahatler vardır. Ama ummet okumaktan aciz..
Osmanlıda sonradan ise faizli muamelelere geçiş yapıldığı ve ticaret ahlakı ile birlikte vicdanların da öldüğü doğrudur ama!
Burada faize meselesine geçişle yaşanan sıkıntıya dem vurmak niyetindeyim.
Yani isim vermek istemiyorum ama burada "1500 sene onceki arap colune gore" diye futursuzca cevap yazan arkadas yine aklen yanılgıya dusup faizli sisteme gecis ile gectikten sonraki bu donemin sartlarını yine bunun gerekliligine baglıyor, yazık..
İNCE CİZGİ SU: Bu devrin insanlarının faize muhtac bırakılması, suan devrin bu sekilde insanların ihtiyacını karsılayabildigi bir devir olması FAİZİ HELAL, GEREKLİ kılmaz! ince cizgi bu...
Müslümanlar kafalarını çalıştırsaydı, bu düzeni getiren sisteme karşı alternatif uretebilirdi.. Vakıflar kurabilir, masonlar gibi localarda bu islere stratejik yaklasabilirdi. Bu tembellik zaten suurumuzu yedi bitirdi.
Hakkınızı helal ediniz uzadı umarım anlatabilmisimdir. Esenkalın..