Faizin islami şartlara uygun halinin tanımını yapmışsınız.(Kredi ile ev almak istiyorsunuz, banka sizin yerinize evi alıyor %20 kar koyuyor daha sonra taksitle faizSİZ size satıyor, mal aldık sattık faiz almadık diyor, kimi kandırıyorlar?)
Ayrıca günümüzde insanlar devletin teminatı altında olan bankaya bile güvenemezken, kimse birilerine parasını emanet etmezdi.
Bir de her yaptığı çalışmadan kar elde edecek hiç kimse(dünyayı yöneten grup dışında) yoktur şu dünyada.
100K para yatırdı biri, iş yaptılar ve 20k kayıp var, bunu sizin bahsettiğiniz insan kabul etmez, kan çıkar
Risk sermayesi ülkemizde işlemezdi, ABD'deki risk sermayesi yatırımcılarının açıklamalarına göre destek verilen her 10 projeden 8 tanesi kesin batıyormuş.
Bir de bizim insanımızda şeytanlık mevcut, fikir senden + işi sen yapacaksın ben sadece parayı vericem şirketin %90'ı benim %10 senin der. Şirket kurulup işler yoluna girince şirketten hile hurda ile paket eder proje sahibini.
Şunu vurgulamak istedim. Eğer faiz hiç olmamış olsaydı bankalar yerine bu tarz aracı kuruluşlar çıkardı. senin yerine uygun yatırım yeri bulup yatıracak. sonra da senin kazancından komisyon alacak ya da senden ücret alacak vs.
Faiz hiç olmasaydı haliyle insanların alışkanlıkları, beklentileri de buna göre şekillenecekti. Şimdi ne diyor adam azıcık aşım ağrısız başım. riske girmek istemiyor. 3 kuruş gelsin ama kesin gelsin diyor. risk olmadan rızk olmaz derler. bunu herkes anlardı o vakit.
islami bankacılık/ katılım bankacılığı kısmına gelirsek: sen şimdi evini satıyor olsan 100 bine. ben de sana desem ki hocam bunu 100 taksitle ödesem nasıl olur. sen de dersin ki o zaman 110 bin olur. buradaki 10 bin faiz midir?
fıkıh profesörleri vs. değildir diyor.
katılım bankacılığında da banka hem vadelendirme yaptığı için hem de vadelenmede riski üstlendiği için komisyon alıyor. mesela katılım bankalarında normalde faiz oranları düştü yapılandırma yapayım falan olmaması lazım. çünkü satış bitmiştir. daha sonradan şartlar değişmez.
bir de bizim ülkemizdeki katılım bankacılığı tam anlamıyla katılım bankacılığı değil. neden derseniz bizde faizli bankalar ile aynı mevzuata tabi olarak çalışmak zorundalar. haliyle bu da devenin boynu neden eğri gibi bişey oluyor.