İlgin için teşekkürler. İşte öncelikle ben Sırbistan'ın Türkiye ile anlaşmalarında hangi ürün kalemlerinde ithalat ve ihracatına hangi koşullar altında musade ettiğini nereden öğrenebilirim? gümrük müşaviri mi? bu bilgileri muhasebeci bilmez herhalde.

YorumTakip adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu konular için mutlaka bir muhasebeciye gidip detaylı bilgi almanızı tavsiye ederim.
Başıma gelen birkaç husustan bahsetmek isterim.

Öncelikle basit usulde var mıdır bilmiyorum ancak deftere tabi olmanız (Deftere tabi şahıs işletmesi) ithalat/ihracat işlemlerini yapabilmeniz için yetiyor.

İthalat işi biraz sıkıntılı (Döviz kuru vs) ancak ihracat daha karlı oluyor. Yalnız ihracatta da dikkat etmeniz ve iyi araştırmanız gereken bazı konular var. Örneğin Türkiye'de 6 TL'ye, Almanya'da ise 8 euroya satılan bir ürün araştırdım Almanya'dan teklif gelmesi üzerine. Sonuçta topladığım bilgi şuydu: Buradaki firmanın Almanya'da distribütörlüğü olduğu için onlardan habersiz ve İZİNSİZ bu ihracatı gerçekleştiremiyormuşum.
Halbuki çok karşı bir ticaret olacaktı benim için.

Bir diğer konu özellikle gıda ve plastik ürünlerde. Türk Gıda Kodeksine uygun gıda ürünleri'ni her ülkeye gönderemiyoruz. Örneğin Elma ihracatı yapmak istediğimizde gönderdiğimiz ülkenin TEST MERKEZLERİNDE ürüne ONAY çıkartıp ondan sonra ihracat yapıyoruz.
Plastik ürünlerinde de yine aynı şey geçerli. Eğer bu tarafın belgelerini kabul eden bir ülkeye ihracat yapıyorsak problem yok ancak kabul etmiyorsa birsürü ıvır zıvır işle uğraştırıyorlar. İhraç ettiğiniz bebek oyuncaklarının kanserojen madde içeren bir plastikten üretildiğini düşünün... Hem toplatma bedeli, hem lojistiği, hem ücret iadeleri, hem de olası tazminat riskleri oluyor!

En önemli konu ise şu: Hani Almanya'ya göndermeyi düşündüğüm ürün dedim ya. O ürünün çok farklı markalarda olanı var ancak Almanya'da tutulan sadece tek markaydı. Diğer markaları göndermem durumunda zararına çalışacağım garanti. İhracat yapacağınız ülkenin piyasasını iyi araştırmanız gerekiyor.

Hepsinden daha önemli (Bahsetmek istediğim) son konu ise ihracat yapacağınız ülkede ALICI BULMAK. Yani sizin ürününüz çok kaliteli olabilir ancak eğer satış yapacak alıcı bulamazsanız tüm ürünler elinizde patlar. Bu yüzden talebe göre ürün gönderme yapılıyor. Örneğin Macaristand'dan alıcı "elma" istiyorsa o ürünü alabileceğiniz en uygun tedarikçiyi bulup, giderleri hesaplayıp eğer kar edebileceğinize inanıyorsanız "evet bende var. Şu kadara kadar gönderebilirim" diye cevaplandırmak gerekiyor. Alıcıyı bulmadan satıcı aramaya gerek yok