Ben de 1.5 sene kadar kedi bakma deneyimi yaşamıştım ve küçük büyük tuvaletlerini bir anda halıya köşelere yapmaya başladığını fark ettim.
Ardından şu işlemleri yaptım: 1-2 hafta ona bakacak bir tanıdık ayarladım. Sadece 1-2 haftalığına.
Bu süreçte evi en ince ayrıntısına kadar çamaşır suyu deterjan Allah ne verdiyse sildim yıkadım.
Sonra kediyi tekrar eve getirdim ve tekrardan kum kabına tuvaletini yapmaya başladığını gördüm.
Peki tanıdıkta ne yaptı? Kapalı balkonu vardı, kum kabını yemeğini sürekli kontrol ettim. Evin içine bile bile almadım; tekrar kum kabı olduğunu fark etsin diye.
O da yeni bir yer gördüğü için ve en tanıdık kısım kum kabı olduğu için tanıdığımda kaldığı sürece kum kabını kullanmış.
Peki bunu neden yaptım? Veteriner tavsiyesi. Kendisi bana kedilerin tuvaletlerini yaparken, daha önce yaptıkları yerleri daha fazla kullandığını söyledi. Daha önce kullandıkları yerleri de kokudan algılıyorlarmış.
"burada sidik kokusu var, demekki buraya ben işemişim, demekki bir sorun olmamış." gibi düşünüyorlar diyebiliriz.
Benim bilgim bu kadar, doğru mu değil mi bilemeyiz, ama ben yaptım işe yaradı.