Bu işin basit bir yolu yok.
Kaçı ayını sen ödedin, kaç ayını amcaoğlu ödedi.
Git çalıntı ihbarında bulun diyen arkadaşlar olmuş.
Çalıntı ihbarında bulundun diyelim.
Telefon sana döndü, telefonu para verip alan ikinci el sahibi de amcaoğluna dava açacak.
Amcaoğlu'nda senin ona telefonu hediye ettiğini ve onun da telefonu sattığını söyleyevilir.
Sonra aranızdaki bir kavga ve husumet nedeniyle senin kötü niyetle bu ihbarı yaptığını söylerse senin başın ağrır.
Çünkü aranızda bir akrabalık bağı var. Ve amcaoğlu taksitleri ben ödeyecektim ama durumum sıkışık olunca bana hediye etti kendi ödedi diyerek işin içinden çıkabilir.
Böyle durumlarda aranızda yazılı bir sözleşme yoksa bir şeyler ispat etmek zordur.
Ama yapılması gerekenler öncelikle telefonun senin adına kayıtlı olduğuna dair üzerinde imei yazılı faturaya ulaşman lazım.
Git dilekçe ver hangi operatörden aldıysan, ürün bedeli ve imei numarası yazan adına kayıtlı bir belge al.
Sonra Amcaoğlunun evine noterden protesto çekeceksin.
Diyeceksin ki, sana şu imei numaralı şu marka model telefonu şu kadar süre kullanman (6 ay önce kullanım süresi bitmiş gibi) için emanet olarak verdim.
Süre sonunda malı iade etmedin ve telefonlarıma da artık cevap vermiyorsun.
15 gün içinde ürün fatura bedeli olan şu kadar TL'yi şu numaralı banka hesabıma havale etmeni, ya da ürünü bana iade etmeni talep ediyorum.
Ürün bedelini ya da ürünü iade etmemen durumunda tüm yasal haklarımı kullanacağıma ve icra yoluyla ürün bedelinin tahsiline gideceğimi bildiririm.
Bu ihbarname elinde ulaştıktan sonra 15 gün içinde malı ya da parasını vermezse önce ilamsız icrsa takibi başlatıp sonuca ulaşamazsan dava açabilirsin.
Ama dava açtığında amcaoğlum bana telefonu hediye etmişti, ben telefonu sattım, şimdi kavgalı olduğumuz için ürün bedelini benden geri istiyor diyerek işin içinden çıkabilir.
Mahkeme ve avukat masraflarını üzerinde bırakabilir.