Yıllarını adamış abilerim uzun zamandır aklıma takılan bir soru var bu soru hakkında net bilgisi olan yazabilirse sevinirim.
Bilirsinizki Verimerkezlerinde barındırma hizmeti alacak kişiye firma sahiplerinden bazıları çift power mi çalışacak tek powermi diye soru yöneltiyorlar. Şimdi burada benim bildiğim 2. power yedekte bekleyip ana çalışan power la beraber çalışmadığını biliyorum. Sorduğum 10 kişiden 5 i fazladan elektrik tüketimi oluyor diyor 5 i elektrik tüketimi olmaz diyorlar.
Kabinin pdu sayısı yetmediği içinmi bu söyleniyor yoksa gerçekten bu elektrik tüketimi varmı ? Varsa bu elektrik tüketiminin boyutları ortalama ne oluyor ?
@Daghan;
@Ni-Osman;
@Veridyen;
@spdnet;
Konu hakkında bilgisi olup yanıtlayan herkes için teşekkür ederim.
Merhaba, Çok tartışılan eleştrilen bir konu. 2.ci Psu her daim sisteme ekstra enerji tüketimi getirir çünkü en iyi güç kaynakları dahi %80 verimlilikte çalışır. Buradaki fazladan çekilen güç en iyi oranla %10 artmış olacaktır PSU nun kalitesine görede bu oran %30 za kadar çıkmaktadır. Diğer yandan verimerkezi güç hesaplamasında ( ana enerji hattı ve yedekli enerji hattı ) priz/pdu başına hesaplama yapmak zorundadır çünkü sizin sunucunuzun gece 10 daki güç tüketimi ile öğlen 12 deki güç tüketimi aynı olmayacağı gibi sunucular genelde balanced mode çalışır. Takılan psu gücüne göre(460watt 750 Watt 1100 Watt ) maximum güç çekebilir. verimerkezi en yüksek kullanımı baz alarak güç hesaplamasını yapmalı ve altyapısını buna göre hazırlamalıdır buda maliyettir. kabine UPS koysanız bağladığınız her cihaz gücünü hesaplarken 2 ye çarpamanız lazım. çünkü "enerji kesildi psu besledi ve pil boşaldı, enerji gelince hem sunucunuzu besleyecek hem psu yu sarj edecek" işte deniyor ki efendim enerji şu kadar adam 2 katı 3 katı alıyor.. Kendi eviniz malınız gibi düşünün lütfen, bu sistemlerin bakıma ve yenilenmeye ihtiyaçları var.. bizlerin mantığı basit ucuz olsun iyi olsun benim olsun.. yok öyle 3 kuruşa 5 köfte..
Diğer bi açıdanda "redundant mode/yedekli mod" olmasının sebepleri var.. 50 TL vermemek için sunucuyu riske atmaktasınız üretici o sunucuyu neden 2 psu yapmış keyfimi öyle istemiş? komik bi örnek daha adam gidiyor 5 TL lik pdu kablosu takıyor yok kablo yandı sunucu kapandı raid bozuldu yok kablo yerinden oynadı kapandı raid bozuldu psu bozuldu... komik işler..