Merhaba arkadaşlar, 3 katlı eski bir binamız var yaklaşık olarak 500.000 TL değerinde. Ailemi evi satmaya ikna ettim. Bana 100.000 TL sini verecekler bu parayla yatırım yapmayı düşünüyorum, ama aklıma takılan baya bir soru var buraya bildiğiniz her şeyi yazarsanız hem ben hemde başka arkadaşlar faydalanır.
1- Faize para yatırma paran erir diyenler oldu. Bu olayın nasıl olduğunu sorduğumda paran değer kaybeder demeleri dışında başka bir açıklama alamadım.
2- En çok faiz veren banka hangisi. Hangi bankaları önerirsiniz
3- Faiz dışında bir şey daha varmış, bankadan aylık olarak değişen tutarda para alıyormuşuz o nedir ? Daha mı mantıklı faize göre ?
4- Bu işin bir riski var mıdır ?
Faizde paran her zaman değer kaybeder.
Bazen yavaş değer kaybeder bazen hızlı değer kaybeder.
Parana değer kaybettiren şey enflasyondur.
Enflasyon fiyatların yükselmesidir, fiyatlar yükselirken paran fiyatlardan yavaş yükselirse, paranı alım gücü düşer.
Yani bugün 100 bin liraya 100 bin ekmek alırken, bir sene sonra bankanın sana %23 faiz verdiğini hesap edelim ve ekmek fiyatının seneye %25 artıp 1,25 olduğunu hesap edelim.
Bugün 100 bin liraya 100 bin ekmek alabilirken, sene 123 bin liraya 100 bin ekmek alamazsın. Çünkü 100 bin ekmek 125 bin lira yapar.
Senin paranın alım gücü düştüğü için değer kaybetmiş olur.
Bu yazdığım iyi senaryo.
Çünkü bir de senin paran 123 bin lira olurken enflasyon %40'ı bulabilir.
O zaman paranın değerinden net %17 kaybedersin.
Aldığın faiz ile aynı vadede gerçekleşen enflasyon arasındaki fark kazanç ya da zarardır.
Eğer sen %20 faizle bankaya para yatırırsan ve enflasyon o dönemde %10 gerçekleşirse sen net %10 kazanmış olursun.
Eğer sen %20 faizle bankaya para yatırırken aynı vadede enflasyon %30 gerçekleşirse aradaki %10 paranın değerinin düşmesine neden olur.