(Önden belirteyim; tek bir karıncaya bile istemeden zarar verdiğinde bütün günü zehir olan bir hayvansever olarak yazıyorum.)

Sahipli köpeklerin tasmalı gezdirilmesi, sahipsiz köpeklerin (şartları nasıl olursa olsun) barınaklarda yaşaması gerekli. Avrupa ve Amerika'ya giden arkadaşlarımın istisnasız hepsinin lafı şudur; "Sokaklarda başıboş kedi veya köpek göremezsin." Tabii ki her ülkede istisnalar olabilir ama istisnalar geneli bozmaz.

Kişisel anlamda; herhangi bir şekilde özellikle kışkırtılmadığı halde bana saldırmaya başlayan bir hayvana, gayet normal bir şekilde ben de aynı şiddette saldırırım. Evet sonuna kadar hayvan severiz ama benim veya yanımdakinin canından kesinlikle değerli değil. Tekrar belirteyim "özellikle kışkırtılmadığı halde" saldırırsa bu geçerli, bilhassa kışkırtana da müstahak derim gayet.