Arabamın balataları bitti ve geçen hafta, arkadaşımın uygun fiyatlı diye önerdiği bir ustaya gittim. Sonuç: 150 tl verip hiçbir işi düzgün yapamadığını gördüm ve ardından gerçek bir ustaya gittim ve 300 tl'ye mükemmel bir hizmet aldım.
Aslında böyle bir şey olmadı, çünkü; hiçbir zaman kaliteyi ucuza almaya çalışmadım. Kalite her zaman pahalıdır, çünkü kalite paha gerektiriyordur. Zaten uygun fiyata iş yaptırmak firmanıza bir katkı sağlayacak olsaydı; Dünyadaki bütün büyük firmalar reklamlara veya aldığı hizmetlere balya balya para harcamazdı.. Verdiğim örnek genelde müşterilerin yaşadığı sorunun temeli maalesef..
Hiçbir müşterim böyle bir sorunla karşılaşmadı çünkü kapasitemin üstünde iş almadım. Söz verdiğim tarihi hiç aşmadım mı? Aştım tabi ki, çünkü ben bir insanım ve örnek vermek gerekirse 1 logo için 3 gün süre vermişimdir o 3 gün içerisinde çok kötü şeyler yaşamışımdır, müşteriye güzel bir dille durumumu anlatıp eğer bu şekilde bir tasarım yaparsam niteliksiz olacağını söylemişimdir ve müşterim de anlayışla karşılamıştır. Müşterilerimle pazarlık yapmam, pazarlık yapılmaması için de güzel bir dille uyarırım çünkü benim bu işi güzelce yapabilmem için fiyatım yani teşvik ücretimin hakkı zaten odur. Ne istediğini bilmeyen, ileride sorun çıkartacak veya sürekli sıkıştıran müşterilerle zaten iş yapmam. Müşterinin de bir vizyonu ve kalitesi olması gerekir.
Çalışma şeklim ise şudur; %50 iş öncesi alınır, iş için rakip analizi, yaratıcı fikirler, renk analizi, müşteri yaş, cinsiyet ortalaması ve bunun gibi bir çok kriter göz önüne alıp işe başlanır. Demolar üretilir ve üstü imzalı bir şekilde müşteriye sunulur. Müşteri seçilen tasarım üzerinden ana hatlar değişmemek kaydı ile sınırsız revize hakkına sahiptir. Daha önce yaşamadım ama verdiğim alternatifleri beğenmediği zaman ise yeni bir tasarım yapabilirim. Ardından müşteri okey verdiği zaman kalan %50 alınır ve tasarım dosyaları imzasız bir şekilde teslim edilir. Bu çalışma şekli bence bu tarz işler için en iyi çalışma şeklidir.
Bir İngiliz atasözü der ki; "Ucuza mal alacak kadar zengin değilim."
İyi çalışmalar, bol kazançlar.