grafiking adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Almanlar 10-20 liraya logo yapmıyordur ya da onlardan 20 liraya iş beklenmiyordur. Maalesef içinde bulunduğum sektörde serbest piyasa hakim. Sizin de belirttiğiniz üzere; 1 işten kazanacağı ücret için 2 hatta 3 iş almak zorunda bırakılıp, önce şevkini kırıp sonra da geciktirmemesini beklemek doğru değil. Geciktirilmeli de demiyorum elbette geciktirilmesin. Herkes mutlu ayrılsın.
Yine belirtmek istiyorum, kaçırılan nokta hepimizin insan olduğudur. Para verdi diye köle gibi davranmaya kimsenin hakkı yoktur. Bahane diye nitelendirdiğiniz şeyleri bu yüzden belirttim. Zaten öyle davranılmasa kimse işleri keyfinden geciktirmez.

Gönülsüz yemekle karın doymaz ancak yemeğin zor bulunduğu durumda mecburen yiyorsun. Belki sistemin, belki işverenin belki de hizmetverenin sebep olduğu durumlar, tek taraflı bir durum değil yani. Ancak ben hizmetveren tarafında olduğum için kendi bakış açımla değerlendirdim. Başta da belirttiğim gibi, gecikmesi için birçok sebep ve durum yaşanabilir. Sonuçta hepimiz insanız.

Kazandığın para para değil, 1 şey alsan 3 şey kalıyor.
Aldığın hiç bir hizmet ya da üründen memnun değilsin çünkü kimse ama kimse işini düzgün yapmıyor.
Şikayet edeceksin muhatap bulamıyorsun, bulsan sonuca varamıyorsun.
İş yapayım, işimi düzgün yapayım istiyorsun, istediğin rakamları alamıyorsun.
Yarı fiyatına belki daha da az bir rakama iş yapacakken abuk sabuk isteklere/davranışlara ya da sözlere maruz kalıyorsun.
Ama ahlaksız olan yine sen oluyorsun.
Neden? Çünkü müşteri her zaman haklıdır.
Hocam senin anlamak istemediğin nokta şu.
Yapılan işin fiyatı ile söz verilen sürede işin teslim edilmemesinin bir alakası yok.
İş ucuz ise işi yapmak için uzun süre vereceksin.
Mesela 20 liraya logo yaptırmak isteyen adama iş teslimin 20 gün olacak.
Böylece o 20 gün içinde 400 liraya logo yaptırmak isteyen müşteri yakalarsan onu da kaçırmayacaksın.
20 lira için de kendini sıkıştırmayacaksın.
Ama sen 20 liralık iş için 1 gün süre verirsen ve 1 hafta sonra işi hala bitirmemiş olursan bunda alıcının bir suçu yok.
20 liralık logo da iştir 400 liralık logo da iştir 40 bin liralık logo da iştir...
Alıcı sana bir fiyat vaadediyor.
Sen alıcıya bir iş ve teslim süresi vaadediyorsun.
Alıcı parasını ödedi mi? 1 lira da olsa 1 milyon lira da olsa farketmez.
Sen o paraya karşılık bir süre söz verdin mi? O sürede işini yapacaksın.
Sen de parasını tahsil edemediğin işlerin ile ilgili alıcıları suçlayabilirsin.
Adam iş isteyip parasını söz verdiği şekilde ödemiyorsa suçludur.
Ama bir işin fiyatı ile teslim süresi alakasızdır.
İşin niteliği süresi ve fiyatı konusunda karşılıklı anlaştığın ve ücretini tahsil ettiğin işi zamanında teslim etmemek ahlaksızlıktır ve bunun bir bahanesi olamaz.

grafiking adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
"E ucuza iş almasın o zaman" diyeceksiniz, ihtiyacı varsa almak zorunda kalıyorlar. "E ucuz talep etmesinler o zaman" diyeceğim, bütçesi yoksa talep etmek zorunda kalıyorlar. Yine işin ucu işverene dönecektir. Çünkü manava gidip kilosu 5 lira olan domatesi bütçeniz yok diye 3 liraya talep edemezsiniz. Kuaföre gidip 50 liralık traşı bütçeniz yok diye 25 liraya talep edemezsiniz. Ama iş logoya gelince 10 liralık işi 5 liraya isteyebiliyorlar (Yazarken gerildim yemin ederim)
Şu söylediğiniz kısım açıkça iş ahlakına uymayan bir ifade. İhtiyacı varsa yalan söylemek zorunda kalsın, ihtiyacı varsa insanları kandırmak zorunda kalsın, ihtiyacı varsa ... diye gider bu iş.
İnsanlar aldığıkları işin fiyatı ile değil, verdikleri sözü tutmaları ile ölçülür.
Sen 20 liralık logo yapan bir adamsındır. 2 bin adama 20 liradan logo yaparsın.
Sonra logo fiyatını 500 liraya çekersin. Ve o 2000 adamdan bütçesi yeten 500 ü yine sana yaptırır.
Çünkü sen sözünü tutan ve işini iyi yapan bir adamsındır.