Hocam kendi bireysel durumunuzdan çok geniş bir yargıya varıyorsun.
Sana basitçe anlattım, iş gecikmez!
Aklı başında adamın işi gecikmez.
Almanların işi gecikmiyor neden hep bizim Türklerin işleri gecikiyor?
Aklı başında adam süre verirken zaten bir miktar kendine ekstra zaman alır.
Yani 3 günde bitecek iş için 4 hatta bazen 5 gün derim.
1 haftada yapılacak iş için 10 gün derim.
Çünkü kurumsal çalışmıyorum ben hastalandım mı işimi yapacak adam yok.
Hastalanırsam da 2 günde kalkarım ayağa.
Bir yakınım ölse cenazesi taziyesi 2 gün sürer.
Yani iş gecikmez.
Eğer parayı alıp işi söz verdiğin zamanda teslim etmiyorsan bu her halükarda satıcının suçudur.
Alıcı parayı ödemiş mi? Az da olsa, ucuz da olsa, bedavaya yakın da olsa o paraya tamam demiş misin?
O paranın karşılığında işi şu kadar sürede yaparım demiş misin?
O zaman sözünü tutacaksın bir zahmet kardeşim.
SÖZÜNÜ TUTMAMANIN BAHANESİ OLMAZ.
Maalesef bu toplumun en büyük sorunu sözün bir değerinin kalmaması.
Çünkü bu topluma ahlakın saç baş örtmekle, hacı sakal bırakmakla olduğuna inandırmışlar.
Ahlak doğru konuşmak ve sözünü tutmakla olur...
Almanlar 10-20 liraya logo yapmıyordur ya da onlardan 20 liraya iş beklenmiyordur. Maalesef içinde bulunduğum sektörde serbest piyasa hakim. Sizin de belirttiğiniz üzere; 1 işten kazanacağı ücret için 2 hatta 3 iş almak zorunda bırakılıp, önce şevkini kırıp sonra da geciktirmemesini beklemek doğru değil. Geciktirilmeli de demiyorum elbette geciktirilmesin. Herkes mutlu ayrılsın.
Yine belirtmek istiyorum, kaçırılan nokta hepimizin insan olduğudur. Para verdi diye köle gibi davranmaya kimsenin hakkı yoktur. Bahane diye nitelendirdiğiniz şeyleri bu yüzden belirttim. Zaten öyle davranılmasa kimse işleri keyfinden geciktirmez.
Gönülsüz yemekle karın doymaz ancak yemeğin zor bulunduğu durumda mecburen yiyorsun. Belki sistemin, belki işverenin belki de hizmetverenin sebep olduğu durumlar, tek taraflı bir durum değil yani. Ancak ben hizmetveren tarafında olduğum için kendi bakış açımla değerlendirdim. Başta da belirttiğim gibi, gecikmesi için birçok sebep ve durum yaşanabilir. Sonuçta hepimiz insanız.
Kazandığın para para değil, 1 şey alsan 3 şey kalıyor.
Aldığın hiç bir hizmet ya da üründen memnun değilsin çünkü kimse ama kimse işini düzgün yapmıyor.
Şikayet edeceksin muhatap bulamıyorsun, bulsan sonuca varamıyorsun.
İş yapayım, işimi düzgün yapayım istiyorsun, istediğin rakamları alamıyorsun.
Yarı fiyatına belki daha da az bir rakama iş yapacakken abuk sabuk isteklere/davranışlara ya da sözlere maruz kalıyorsun.
Ama ahlaksız olan yine sen oluyorsun.
Neden? Çünkü müşteri her zaman haklıdır.