Benim karşılaştığım durumda işi anlatıp anlamama gibi yada ne istediğini bilmeme gibi birşey yok.
Genelliklede pazarlık etmiyorum belirtilen ücreti hatta iş verdiğim kişinin lehine olacak şekilde düşünüyorum.

Benim iş yapdığım arkadaşlar ile genelde özet geçersem aşağıdaki gibidir.

- Bu işi ne kadar sürede ve ne kadar ücrete yaparsınız?
* 1 hafta içinde xx ücretine yaparım.
- hesap numaranızı gönderiniz.

-----------------------------------

- Bu işi ne kadar sürede ve ne kadar ücrete yaparsınız?
* Ödeme alındıktan sonra 3 gün içinde başlanır 1 hafta sonrada rapor verilir.
- Anlaştık.

Yukarıdaki gibi ve emin olun ben bu iş bitim süresi içerisinde dahi bu işi alan arkadaşa yazmamaya önem gösteriyorum. Kişi 1 hafta sonra teslim edilecek dediğinde ben bu 1 hafta bu kişiyi rahatsız etmiyorum. Bende bu sektörden olduğumdan az çok işi alan arkadaşların yoğunluğunu göze alarak gereksiz mesaj atmamayı tercih ediyorum. Sonuçta herkesin zamanı kıymetli.

Sonuç itibari ile ben bu şekilde bana göre olması gerektiği gibi hareket ederken diğer ticaret yapan arkadaşlar bunu neden kaale almıyor? Eğer kişinin elinde fazla iş varsa ve yeterli zamanı yoksa bunu belirtmesi gerekiyor kesinlikle "3 gün içinde değilde 1 hafta sonra başlanır" gibi. Sırf parayı almak için bazıları bu şekilde davranıyorlar.

Birde şuvar ben arkadaşa iş verdim bana 3 gün dedi ben 3. gün yazarım eğer cevap vermezse 1 kaç gün daha beklerim sonra şikayet ederim ve ettiğim şikayetide istemeye istemeye yazıyorum parayı almak için değil sadece şikayet etmekdeki amacım bu adamla iş yapacağınızda dikkatli olun ilk anlaşılan gibi işler ilerlemiyor.

Örneğin 3 4 ay önce bir arkadaş ile iş anlaşmıştık kendisi belirtilen sürede yapmadı ve 15 gün gecikdi daha sonra şikayet konusu açıp kişi banlandı, banladıktan 1 gün sonra o kişi ile teması olan birisi p.m atıp o dolandıran kişi paranızı geri iade edeceğini banının açılmasını söyledi. Ben bunu yapmadım? Cevap dahi vermedim 200 tl gibi bir tutardı bana geri iade etmesin ben 1 ay bekledim o kişiyi.

grafiking 'in yazmış oldukları ben iş prensibime göre değil zaten, ben işime bakarım bana 1 hafta demişse 1 haftada bitmesi gerekiyor, eğer o iş 2 haftada bitmişse afedersiniz s.kerler öyle işi. Ne kişiye fazladan iş vermişimdir nede istediği ücretin altında. Tüm alışverişlerim karşı tarafı memnun edecek şekildedir.

Herkez bu ticaret konusunda açık sözlü bilinçli olması gerekiyor, herkesin zamanı kıymetli.