Türkiye'de çalışmak ile Amerika'da çalışmak arasında kıyas yapıp nasıl Türkiye'yi öneriyorsunuz?
Arkadaşım Work and Travel için gitti. haftalık kazancı 750-800 dolar civarındaydı. Hadi 600 dolar diyelim. Aylık 2400 dolar.
3 ay çalıştı ve hiç düşünmeden yedi içti, kıyafet hediye vs. aldı. Buraya geldiğinde cebinde 5200 doları vardı.
Kusura bakmayın ama asgari ücrette çalışan bir insan 3 ayda 5200 tl biriktirebiliyor mu ? Asgari ücret toplam bile 5200 yapmıyor.
Amerika'da Kanada'da yaşamak Türkiye'de şu anki şartlarda yaşamaktan 10 kat daha iyidir. Ben memleketimi, ülkemi çok seviyorum ve yurtdışı benim için güvensiz geliyor. Gitmeme sebebim o. Fakat yanımda orayı çok iyi tanıyan biri olsa ve birlikte yaşasak ya da bana yardımcı olsa birkaç yıl. Hiç düşünmeden giderim.
Aile konusuna gelince şöyle bir durum var:
- Sen aileni düşündün gitmedin, büyük işleri kaçırdın.
- Onlar seni düşünerek; git dedi mi ?
Bu olayda bir taraf düşünüyor ve bir taraf düşünmüyor.
Kimse de kusura bakmasın, anne o; rızası olmadan iş yapılmaz demesin. Anne ilk olarak çocuğunu, sonra kendini düşünür.
Ama burada bahaneler, söylenen sözler; ben çocuğumu düşünüyorum değil, ben kendimi düşünüyorum o yüzden gitme.
Hani gelip; bak şunun çocuğu gitmiş ölmüş, bu gitmiş hapse atmışlar gibi orasının tehlikeli olduğunu söylese ve o yüzden rızası olmasa eyvallah.
Ama gelip bize kim bakacak, biz burada ölücez kimse de farkında olmayacak vs. diyorsa orada "annelik" duygularını ben sorgularım.
Böylesine bir yorumu yapmamın sebebi de konuda her şeyi açık açık söylemeniz. Siz bu şekilde açık açık dile getirdiğiniz için ben de açıkça yorumumu dile getirdim.
Yoksa aile meseleleri özel meselelerdir benim haddime değil.
Tavsiyem ise, Amerika'da güzel bir hayat kuracağınıza inanıyorsanız ve şu an cebinizde yeterli tutar yoksa:
- gidin biraz para biriktirin. (bir yerlerde çalışarak).
- sonra ailenizin karşısına geçin. Ben amerikaya gidiyorum, sizi de tek bırakmak istemiyorum. Bana birisini bulun ona aylık maaş vereyim; sabahtan gece yatana kadar size o baksın.
kabul etmezseniz de kendi başınızda ölün gidin. ben sizi düşünüyorum ama siz tamam demiyorsanız; siz kendinizi düşünmüyorsunuz.
Bunu diyin. Eğer buna rağmen kabul etmiyorlarsa ben bir art niyet ararım açıkçası.
Hayırlı günler.