öncelikle geçmiş olsun. yaşanan gerçekten kötü bir durum. ne yazık ki yanlış bilinen konuların başında bu cloud mevzusu geliyor. natro'nun sağladığı hizmeti bilmiyorum ama genel anlamda cloud adına konuşuyorum. cloud hosting, cloud server gibi hizmetlerin ne olduğunu, nasıl sağlandığı gibi konular tam araştırmadan alım yapmamak gerekir. kaldı ki, artık herkesin anlaması gereken nokta şu : bilgisayar sistemlerinde %100 diye birşey kesinlikle yoktur. %100 uptime, %100 veri güvenliği, %100 garanti, %100 hatasızlık, %0 veri kaybı vs, bunları yazan bir firma görürseniz direk uzaklaşın.
- dünyada gerçek anlamda cloud hizmeti veren firma o kadar az sayıda ki, incelediğim sadece 8 firma oldu. firma dediğime bakmayın bunlar günümüz internetini şekillendirenler. bu firmaların ve bunların alt yapısını kullananların haricinde sağlanan hizmet "cloud" değildir diyebiliriz.
- yukarıdaki bahsettiğim cloud sistemlerinde de veri kaybı yaşanabilir. kimse de bunu garanti edemez. e hal böyle olunca bu forumda defalarca dile getirilen bir nokta var; yedek almak. artık herkesin anlaması gereken nokta şu: "yedek almak müşterimin sorumluluğundadır."
- natro'ya dönersek, test amaçlı olarak bir xcloud sunucu siparişi geçmeyi denedim. ilk ekranda karşıma çok güzel bir seçenek geldi. "Ek Yedekleme Servisi" fiyatı da $2.00.
"sunucu hizmeti kullanıyorsunuz, belki yedek alanına ihtiyacınız olabilir. aylık $2.00 ile ben size yedek alanı sağlayabilirim, böylece sunucunuzda bir problem olursa buraya 'sizin' koyduğunuz yedekler hayat kurtarır" diyor. gözünüzden kaçmış olabilir mi?