Kilo vermek bu kadar basit değil maalesef.
İnsanlar tamamen kör hareket etmektense formülünüzden kendilerine bir referans çıkarabilirler.
Ama elinde bazı sabitler var ve bu sabitleri belirleyen şey metabolizma hızı ve aktivite karşılığı harcanan enerji genetik faktörlere, yaşa cinsiyete hatta zamana göre farklılık gösterebilir.
Yani sen kalorinden %10 kıstığında vücut da buna karşılık veriyor ve metabolizmayı yavaşlatıp dengeyi sağlıyor.
Yani sen PAL'ı 1,3 hesaplıyorsun. ama kalorini %10 düşürünce bir sonraki ay vücud da PAL'ı 1,2 ye düşürüyor ve ya da bazal metabolizmanı 60 a düşürüyor.
Sonuçta ilk ay 3-4 kilo verirken 2. aydan itibaren olduğun yerde kalıyorsun.
Sonra sen yine bir %10 azaltmak sorunda kalıyorsun.
Burada sadece kalori kısıtlayarak bir yere varmak mümkün değil her zaman.
Beden aynı işi daha az kalori ile yapabilecek şekilde kendi biyokimyasal reaksiyonlarını düzenleyebiliyor.
Memeliler sıcak kanlı ve enerji depolamaya programlı canlılar.
Kilo vermek için sadece kalori kısıtlamasına gitmek yeterli değildir.
100 kilo olan bir insan %10 kalori kısıtladığında 10 kilo yağ yakmıyor.
Beden 3-4 kilo içinde yine dengesini buluyor.
Ve sadece kalori kısıtlayarak kilo verdiğinizde vücudunza daha az kalori ile yaşamayı öğretiyorsunuz.
İleride daha çok kilo almanıza neden oluyor.
Hayatım boyunca kalori kısıtlayan diyetler yaptım.
Son 15 yılda 3 kez 80 kilo altını ve 100 kilo üstünü gördüm.
3 sene önce 120 kilodan 95 kiloya inen bir diyet yaptım.
Sonuç bugün 130 kilo üzerindeyim.
Kalori kısıtlayan diyetlerin sonu her zaman başladığınız kilonun üzerine çıkmak olacaktır.
Yaşını bilmiyorum hocam. ama yaş ilerledikçe zaten hareketiniz ve bazal metabolizmanız yavaşlarken,
bedeninize daha az kalori ile yaşamayı öğretirseniz gelecekte problem yaşayacağınız kesindir.
Kilo vermek için kalori kısıtlamasından ziyade efor arttırımına gitmek lazım.
Kilo vermek istiyorsanız her gün ya egzersiz süresini arttırmak ya da eforu arttırmak gerekir.
Yani ya her gün bir önceki günden daha uzun mesafe yürümeniz lazım, ya da her gün aynı mesafeyi bir önceki günden daha kısa sürede yürümeniz lazım.
Eğer kilo vermek için evinizden 2 durak önce iniyorsanız, bu şekilde kilo vermenin tek yolu o mesafeyi her gün bir önceki günden daha kısa sürede daha hızlı katetmeye çalışmaktır.
İnsanlar genelde her gün aynı egzersizi yaparak kilo vermeye çalışırlar.
Oysa vücud bir denge mekanizmasıdır.
Dengesini bozmak için zorlamadığınız sürece kalori de azaltsanız, egzersiz de yapsanız vücud biraz kilo verip sonra kalan yağları korumak için bir denge kuracaktır.
güzel bilgiler için teşekkürler , dediğiniz gibi kilo verme olayında binlerce faktör var. ben en temeline değindim. vücuda ne kadar giriyor ne kadar çıkıyor bilemezsek kilo veremeyiz. ben 4 yıldır kalori sayımı yapıyorum hiçbir zararını görmedim alışkanlık oldu bir yük olarak da görmüyorum. haftada 5 gün de spora gidiyorum formülü biraz daha genişletecek olursak diyet + hareket + sabır gibi birşey çıkar ortaya sanırım