Ukrayna'da üniversite eğitimi son yıllarda ülkemiz öğrencileri arasında popülerliğini arttırmaktadır. Ukrayna üniversiteleri Avrupa Birliği üniversitelerince denk olarak kabul edilmekte ve eğitim kaliteleri kabul görmektedir. Son yıllarda gelişen ülkeler arası ilişkiler sayesinde YÖK Ukrayna üniversitelerini tanımakta ve diplomalarına denklik vermektedir.Bazı bölümlerde( TIP HEKİMLİĞİ, DİŞ HEKİMLİĞİ gibi ) STS ( Seviye Tespit Sınavı ) şartı aranmaktadır. Ukrayna'da üniversite fiyatları ve yaşam maliyetlerinin oldukça düşük olması ülkemizdeki popülerliğinin başlıca sebeplerindendir.

Ukrayna Üniversiteleri Kabul Şartları

Sadece lise diploması ile istediğiniz okulda, istediğiniz bölümü okuyabilirsiniz. Ukrayna'da eğitim almak için YGS / LYS koşulu yoktur.

Ukrayna'da Eğitim Dili

Ukrayna'daki üniversitelerde eğitim dili çok ağırlıklı olarak Rusça'dır. İngilizce olarak sadece Tıp ve Eczacılık bölümleri bulunmaktadır. Öğrencilerin birçoğu lisans eğitimine başlamadan önce Ukrayna'da 9 ay (toplamda 850 saat) süren Rusça Hazırlık Sınıfı okumaktadırlar. İngilizce bölümlerde eğitim almak isteyen öğrenciler için İngilizce Hazırlık Sınıfı seçeneği de bulunmaktadır.

Ukrayna'da Eğitim Süresi

Ukrayna'da lisans programları genellikle 4 yıl sürmektedir. Diş Hekimliği, Eczacılık programları 5 yıl, Tıp programları ise 6 yıl sürmektedir. Yüksek lisans programları ise 1,5 yıl sürmektedir.

Ukrayna Üniversiteleri YÖK Denkliği

Ukrayna'daki Üniversitelerin tamamı YÖK tarafından tanınmaktadır. Öğrenciler istediği bölümde lisans eğitimi aldıktan sonra Türkiye’ye dönüp denkliğini alabilirler.

DİPNOT: Tanınırlık ile Denklik Farklı kavramlar olup, tanınırlığı olmayan üniversiteden denklik almanız mümkün değildir.

Kısaca Tanınma ile Denklik birbirine eşit değildir. YÖK bazı bölümlere hemen denklik verebilirken, bazı bölümlere STS şartı koymaktadır.

DiPNOT 2: İlk sene Rusça Hazırlık Fakültesinden Mezun olduktan sonra İSTEDİĞİNİZ BÖLÜMDE OKUYABİLME HAKKINA SAHİP OLUYORSUNUZ. Yani hazırlık fakültesinden mezun olana kadar düşünme fırsatınız mevcuttur. Rusça Hazırlık Fakültesinden mezun olduktan sonra Sizlere DEVLET ÜNİVERSİTESİNDEN verilecek olan sertifikalar ÖMÜR BOYU GEÇERLİLİĞİ VARDIR. İSTEDİĞİNİZ ZAMAN Rusya, Belarus (Beyaz Rusya) , Ukrayna 'da üniversite eğitimi alabilme imkanına sahip olabilirsiniz.

Alacağınız sertifikalar ile tercümanlık, şirketler de rusça dilini bildiğinize dair resmi üniversite onaylı ( Devlet Üniversitesi ) iş başvurusu yaparken size kolaylık sağlayacaktır. Hazırlık Fakültesinden mezun olduktan sonra; İstediğiniz zaman eğitiminizi sonlandırabilirsiniz, yani sadece BÖLÜM SEÇMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ. BÖYLECE RUSÇA DİLİNİ ÖĞRENİP, TÜRKİYE'YE GERİ DÖNEBİLİRSİNİZ.

RUSÇA VEYA İNGİLİZCE HAZIRLIK FAKÜLTESİ + EĞİTİM DANIŞMANLIĞI: 3000 DOLAR

Gerekli soruları isterseniz konu altında, isterseniz PM olarak yazabilirsiniz.

Ayrıca ben konu sahibi Ukrayna'da ikamet ediyorum. Sizlere Sunduğum Fiyat Eğitim Danışmanlarının hemen hemen 1000 Dolar aşağısındadır. Türkiye'de temsilciliğim yok. Merkez Ofisim Ukrayna'da olup fiyatlarımız başka eğitim firmalarına göre uygun olmasının sebebi TEK-EL'den çalışmamızdır. Şu an da farklı Firmalar 3000-3500 Dolar Fiyat vermektedir. Bizim farkımız ise dediğimiz gibi direkt olarak Sizlere Ukrayna'dan hizmet verebilmemizdir.