cagataysahin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
mener adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bana iktisat dersi verecek kadar özgüvenli olmana hayran kaldım. Beni tanısan bunu yapar mıydın, emin değilim ama...
Beni yanlış anlamışsın tamamen. Ben sana iktisat dersi falan vermiyorum.
Ekonommiden hiç anlamayan biri bile bunu kolayca bilebilir. Ancak doların yükselme hızı düştüğünde zaten faizler de düşüyor. TL mevduatı mantıklı demen çok saçma oluyor.

2013'te TL mevduatına 100 TL yatıran 2018'te parası 180 TL oldu.

2013'te dolar mevduatına 100 TL yatıran 2018'te sadece faizsiz dolarla bile parasını 300 TL 'ye çıkardı. Faizden gelen ise 60 TL oldu.

Madem iktisat biliyorsun neden buaya kafam karışıık diye konu açıyorsun.
Konuyu ben açmadım, dikkatli bakarsan anlarsın.

Yazdıkların yazdıklarıma cevap niteliğinde değil. Geçmişten bahsediyorsun. Şuna yatıran buna yatırandan çok kazandı diyorsun. Ben geçmişte olan gelecekte de olacak diye bir şart yok, konut için de hep kazandırır diyorlardı, şimdi orada ses seda yok diyorum. Sen aksi görüşte isen ayrı tabii.

Doların yükselme hızı düştüğünde mevduat faizleri de düşüyor demişsin. Mesela ben bugün yüzde 26 faizle 1 yıllık TL mevduat hesabı açtım. Dolar bir ay sonra 3 TL'ye indi, benim faiz de bir ay sonra yüzde 13'e mi inecek?

cagataysahin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam mevzu şu eğer Türk lirasına hala %25 faiz veriyolarsa yıllık develüasyon %40'ın altınd olamaz. Yani enflasyon tl'nin dolar karşısında kaybettiği değer değildir. Enflasyonun üstünde bir rakam kaybeder. Örneğin dolar şuan %10 yükselse enflasyonu %3-4 civarında artrırır. sen dolar tutup %10 kar ederken tl mevduatında ekstra % 3 kazanırsın

Hocam anlamadığınız bir konu da şu enflasyon düştüğünde otomatik faizler de düşer hemen. Yani bu ayki enflasyon geçen ayki enflasyona göre %2 düşerse bankaların mevduat faizleri de %2 düşecektir. Ancak dolar faizinin düşme ihtimali doğrudan fed'e bağlı ki bir yıldır faiz artırma politikası uyguluyorlar.
Tekrardan söylüyorum dolar %20 değer kazanırsa enflasyon %20 olmaz daha düşük olur faizler de daha düşük olur.
Sezar'ın hakkı Sezar'a, ekonomiye kafa yorduğun belli. Kur -enflssyon geçişkenliği meselesini kendi kelimelerinle ifade etmişsin. Ama bir sorun var düşünce biçiminde: şu anki durumu veri kabul ediyorsun. Mesela USD şu an neden 6 TL diye sorgulamıyorsun. Şu an aşırı mı az mı değerli TL diye düşünmüyorsun. Göreliliğe dikkat etmiyorsun. Reel efektif döviz kuru nedir, TL'de şu an ne seviyededir ve bu ne anlama gelir, incelemelisin.

TL faizi yüzde 25 iken TL'nin USD karşısında değer kaybı yüzde 40'ın altında kalmaz demişsin. Hangi hesaba dayalı olarak bu rakamı verdiğini açıklamalısın. Bir de son günlerde faizler aynı düzeyde olmasına rağmen dolar 7'den 6'nın altına (yani en az %14) neden geriledi, onu da açıklaman gerekir. Ayrıca doların neden şu anda 6 TL etmesi gerektiğini de... Reel efektif döviz kurunun tarihsel diplerinde olduğunu da dikkate alan bir yorum yapmalısın, ne olduğunu biliyorsan.