wpdiv adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Dediklerine kısmen katılıyorum fakat bazı yerlerine değil kendini geliştiren vasıflı adamlar tanıyorum asgari ücrete talim ediyorlar çünkü işveren daha fazla kazanacak değil mi? Bir ilan vardı 50 tane aranan ozellikleri listelemis altina asgari ücret+yemek+sigorta yazmis simdi udemyi felan geç biraz gerçekci olalım benim kadar sokağın nabzını tutan varmıdır r10'da çok azdır yemek ve sigortayı bir lütuf gibi gören zihniyet var bu zihniyeti ortadan kalkması gerek toplumun düzelmesi için yoksa derin çukura doğru gidiyor toplum.

Normalde kendini geliştiren, çalışan, bilgili insanların daha fazla maaş alması gerekir ama Türkiye'de sistem böyle işlemiyor maalesef.

İlanda budur;

Bak hocam, fiyatları üretilen katma değer ve onunda öncesinde arz talep dengesi belirler.
Benim Türkiye'de ürettirip sattığım malın ithal versiyonu 450 lira ben 250 liraya satıyorum.
Malı satın alan adamlar, bu malın ithali 450 benim Türk firmam daha çok kazansın diye benim 250 lira olan malıma 400 lira veriyorlar mı?
Ya da ekmek 1,25 lira. Zengin olanlar ben çok kazanıyorum ekmeğe 2 lira vereyim diyorlar mı?
Hayır.
Peki ben neden elemana 1600 değil 3000 lira vereyim?
Eleman da bana işgücünü satıyor. Arz talep dengesi içinde maaşı belirleniyor.
Elemanlar şirketlerine gönül bağı beslemezler. Maaş bağı beslerler. 2 ay maaş verme 3. ay basar gider eleman.
O eleman daha fazla maaş verenini bulursa zaten basar gider, ben neden ona daha fazla maaş vereyim?

Ve çok iyi biliyorum ki memleketin yazılımcısı da vasıfsız.
Şu r10'da php biliyorum diyen 5000 bin adam varsa codecanyon'a plugin kabul ettirebilen 50 adam çıkmaz.
Tasarımcıyım diyen 10 bin adam varsa themeforest a tema sokabilen adam sayısı 20 yi bulmaz.
Neden? Çünkü yaptığı işin felsefesini ve standardını bilmeyen adamlar.
İşin felsefesini standardını yani işini iyi bilen adamlar bahsettiğin ilanlara bakmazlar bile.
Çünkü ilanı veren de işi bilmiyor ve ne aradığından habersiz ortaya karışık adam arıyor...
O nedenle o tür adam arayan da, o tür ilanlara başvuranlar da zaten para kazanamayacaklar emin ol...

Bu arada Sen hayatında hiç iş yeri açmamışsın belli.
O yüzden sadece maaşlı çalışan adam gözünden bakıyorsun. Ve maliyet hesabı yapmayı bilmiyorsun.
Ben elemanımdan 10 kat fazla kazanmıyorsam o işi yapmam.
Parayı ben koymuşum, organizasyonu ben yapmışım, riske ben girmişim, adama ne iş yapacağını ben söylemişim...
Bugün kazandığım para, gelecekteki kötü günlerin için bir birikimdir.
Bugün elemanımdan 10 kat fazla para kazanıp ev alırım, araba alırım.
Yarın işler kötü gitti mi, benim evime haciz gelir, arabama haciz gelir. Borçlular elemanların kapısına dayanmaz.
Ben arabamı satar çekimi öderim işler kötü gittiği zaman. Ama işler kötü gittiği zaman eleman arabasını satıp şirketin borcunu ödemez.
Yarın bir gün bir işletme alıp biraz para kazanmaya başlarsan sen elemanlarına piyasa ortalamasının 2 katı maaş verebilecek misin bakalım

Ayrıca patronunun partisine oy verip, işçi partisine oy vermeyen adamlara bahşedilen 1600 lira bile çok fazladır.
Siyasi olarak ait olduğunu sınıfı bilmeyen ve ait olduğu sınıfı temsil eden partinin hangisi olduğunu bilmeyen adama 1600 lira bile fazladır.
İşçi partisine oy verip, işçi partisini iktidara taşırlarsa asgari ücret 3000 lira olur.
Yoksa ipleri kapitalist patronların elinde olan partilere oy veren adamlar maaşlarından çalışma koşullarından şikayet etmesinler.
Adamlar gidip sermayeyi koruyan partilere oy verirken, ben neden bu adamlara piyasa ortalamasından fazla para vereyim?