" Bir önceki gün " cümlesini eğer ileri tarihteki bir zaman dilimine göre kullanmıyorsanız kullandığınız anı yani " Şimdiki zamanı " ele almanız gerekir.
Kısaca örneklendirmek gerekirse;
Bugünü pazartesi olarak ele alalım.
" Kanka cumartesi günü değilde bir önceki gün yapalım bu partiyi " dediğimizde gelecekteki olan Cumartesinin birgün öncesini kast ediyor oluruz.
" Kanka bir önceki gün görüşelim demiştim, hala geri dönmedi msjıma " derseniz şimdiki zamanı ele almış oluruz.
Zaten " Bir önceki gün " cümlesi tek başına kullanabileceğimiz birşey olmayacağı için muhakkak cümlenin devamı, " ÖNCEKİ " kelimesini tamamlıyor olacak.
Yine bir örnek;
" Bir önceki gün geldi " : Geçmiş zaman.
" Bir önceki gün gelecek " : Gelecek zaman (Bir önceki gün gelecek cümlesini kurabilmemiz içinde karşıdakinin verdiği günün bir öncesini kast ediyoruzdur)
Neyse yoruldum
teşekkürler hocma yorumunuz için
önümüzdekı maçlara = sonrakı maçlara
öncekı değıl =)
@fatii; hocam çok garip bir mantığınız var. diyorsunuz ki: "önceki gün deyince neden geçmiş?". e çünkü
"önce", zaman sıralamasında ilk olandır. bu yüzden ne kadar önceyse o kadar geçmiştedir. burada olay kelimelerin kullanımı değil bence. sizin kelimelere, ifadelere bakış açınızda sıkıntı var. bu "önceki gün neden geçmiş de gelecek değil?" sorusunu direkt geçiyorum zaten.
onun dışında "önceki gün", günlük konuşma dilinde "dünden önceki gün" olarak kullanılır. bugün 11 ekim ise dün 10 ekim'dir. önceki gün de 9 ekim'dir. olay bu. odaklanmamız gereken çok daha farklı ve çok daha önemli şeyler var arkadaşlar.
bu arada bir eylemin günaşırı olması da bir gün olması bir gün olmaması anlamına gelir.
teşekkür ederim hocam ama ne bileyim. bu güne kadar kime dediysem böyle karşıladı
Bugün Perşembe ise,
Dün Çarşamba idi,
Bir Önceki gün Salı idi.
teşekkürler hocam