YorumTakip adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam iktisat hocamızın yatırım üzerine en büyük tavsiyesi "Elinizdeki parayı 10'a bölün" idi.
Örneğin borsada işlem yaptıracaksak 10'a bölüp10 ayrı hisse senedi almamızı, bunların da sektörlerimi MUTLAKA farklı seçmemiz gerekiyormuçş. Örneğin çimento sektörüne gömmeyin paranızı, Nuh Çimento hissesinden paranızın %10'u kadarını alın. Kalan %10'u atıyorum işbankasından, %10 aselsandan gibi gibi.
Sektörün birisi ikisi değer kaybetse bile diğer sektörler kara geçirecektir derdi. En güvenilir yatırım sistemi paranızı tam olarak 10'a bölmek imiş.
Siz de paranızı 10'a bölüp çeşitli yatırımlara yönelin derim. En azından şu anki karışık durumda paranızı eritmemeniz için en iyisi güvenilir yatırım.
Yatırım tavsiyesi değildir ancak ocak ayında doların EN AZ 7 TL olacağını düşünüyorum ama 10.000 TL param olsa direk hepsini yatırmam. Olası düşüşte uzun vadede tekrar doların çıkmasını beklemek zorunda kalırım o şekilde olursa. Onun yerine 1.000 TL dolara, 1.000 TL Euro'ya, 1.000 TL banka faizine, 1.000 TL altına gibi parayı 10'a bölerek yatırımımı yaparım. Atıyorum altın yükseldi, dolar düştü. Altını bozdurup 1.000 TL'lik daha dolar alır "zarardan kar"a geçmeye çalışırım. Diyelim ki dolar yine düşmeye devam etti, hisse senetlerimden birisi ise kar etti. Daha da yükseleceğini düşünmüyorum. Yine hisse senedindeki paramı çekip dolara yatırır 3.000 TL dolar rezervine sahip olurum. 6 TL'den 1.000 dolar, 5.82 TL'den 1.000 dolar, 5.50 TL'den 1.000 dolar'ım olmuş olur. Bu da elimde 519 dolar eder. Dolar düşündüğüm gibi 7 TL bandına çıktığında ve 519 dolarımı bozdurduğumda 3633 TL para olmuş olur. Veya dolar yine 6 TL'ye yükselse, daha fazla da artmasa, acil paraya sıkışsam bozdursam yine elimde 3.114 TL para olmuş olur. Gördüğünüz gibi zarardan kar.

Tabiki tüm yükselen değerlerinizi tekrar TEK BİR ARAÇTA değerlendirmemelisiniz. Atıyorum aselsandan kazanırken nuh çimentodan kaybettiyseniz oradan alıp 500-500 dolar ve nuh çimento şeklinde de bölmelisiniz. Olası amerika'nın batması, doların aşırı düşmesi gibi durumlarda uzun vadeli dolar'ınızı elinizde tutmanız gerekir, o zaman da yatırımınızın hiçbir manası kalmaz.

Asıl olay şu. 10'a bölüyoruz. kazandığımız yatırımlardan çekip (Daha fazla kazanmasını beklemediğimiz kısımlardan) kaybettiğimiz kısımlara kaydırma yaparak zarardan kara geçmeye çalışıyoruz. Bu sayede paramız ERİMİYOR. 10 hisse senedinden 1 hisse senedi TAMAMEN batsa bile geri kalan 9 hisse senedi sizin zararınızı karşılıyor. Mantık bu.
Yani tavsiyem tek yere yatırım yapmayın. Ne az, ne fazla; tam olarak 10'a bölün paranızı.

Forumdan benden daha bilgili arkadaşlar vardır onlar benim hatalarımı düzeltirlerse sevinirim. Sonuçta üniversitede iktisat dersinde görmüş olduğum veya yüksek miktarlarda paralarla yapmadığım yatırım taktikleridir bunlar. Pratik değil yani, teorik.

Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ancak şu an param olsa YALNIZCA 1'ER TANE alt coinlerden alırdım. Ve unuturdum o coninlerimi. 2-3 TL'ye satılan alt coinler bile var. 300-500 TL ile kimse batmaz diye tahmin ediyorum coin işi tamamen batsa bile zarar çok değil. Ancak o altcoinlerden birisi şuanki bitcoin fiyatının yarısına varsa... Tüm coinlerin masrafını kurtarmayı bırakın çok yüksek karlara çıkılmış olur...
Elimde olta var, denize atıyorum diye düşünün... En fazla çengele taktığınız yem kaybolur, ama kocaman bi çipura da gelebilir
iktisatçı hocanız azda olsa doğruyu söylemiş ama mesele 10a bölmek değil miktarı BÖLMEK !
şöyle ki bu işler öyle ya belki yükselir gibi değilde dönemlik mevsimsel olarak nasıl artmış azalmış.zaman serisinegöre incelemek. Daha sonra ani düşüş ve yükselişlerin olduğu tarihi inceleyip etkşleyen faktörleri değerlendirmek. Etkileyen faktörlerin gelecekte olabildiği durumları öngörmek. mevcut değişimlerin gelecekte nasıl olacağını analiz etmek ve dinamik programlama ile optimize ederek en verimli sonuca ulaşmak.. Tabi 10 k tl için bunlarla uğraşmaya değmez
Kısacası 10 farkl ıdeğilde 3 farklı firmayı inceleyip onlara bölüp ufak bir miktarıda 1 paya denenebilir