MuratSuhaMakal adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
@fatii; mesela doktor ilaç verdi gün aşırı iç dedi 1 gün iç bir gün içme gibi sanırsam yada senin dediğin gibi birşey
aynen gün aşırı öyle bi şeymiş

looktr adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bir önceki gün pratikte kullanılmaz. Sadece beli bir günden bahsedilirken, bir önceki gün söz konusu olduğunda söylenir. Gereksiz detaydır bunlar. Elin gavuru marsa uzay gemisi bırakır. Biz hala tuvalet temizliği yapamaz, bir önceki günün muhabbetiyle vakit öldürürüz...
hocam elin gavuru yaptığı bir şeyi anlatıp bize pazarlamayoı bilmiyor.

AlperDemircan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bugün, dün, önceki gün, bir önceki gün, iki önceki gün....

Bugün 11 ekim, dün 10 ekim, önceki gün 9 ekim, bir önceki gün 8 ekim, iki önceki gün 7 ekim...
hocam öyle olsun benim demek istediğim öncelik neden geçmişi gösteriyor.

Akar adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bir önceki gün sadece kendisine referans bir tarihe nispetle kullanılır. Onun için geçmişi de gösterebilir geleceği de. "Önceki gün" başka bir şey, o geçmişi ifade eder.
digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bir önceki gün diye bir kullanım dünden öncesini kastetmez.
Eğer bir önceki gün derseniz bahsedilen tarihten önceki günü kastetmiş olursunuz.
Yerel olarak birilerinin yanlış kullanması ile bir bölgede söyleniyor ve anlaşılıyor olabilir.
Çünkü dilimizi kitaplardan değil kulaktan dolma öğreniyoruz.

Onun aslı ÖNCEKİ GÜN dür.
O da aslında DÜNDEN ÖNCEKİ GÜN kullanımının kısaltılmasıdır.
Ama siz BİR ÖNCEKİ GÜN derseniz bu dünden önceki gün değil, bahsedilen tarihten önceki günü kasteder.

"Mesela önceki gün doktora gittim." dediğinizde. Burada kastedilen dünden önceki gündür.
"Doğum günümde Paris'teydim. Bir önceki gün havaalanında sorun yaşamıştık." derseniz burada kastedilen şey bahsi geçen tarihten bir gün öncesidir.

ÖNCEKİ GÜN yerine BİR ÖNCEKİ GÜN kullanırsanız anlaşmakta zorlanabilirsiniz.

Maalesef kendi dilini bilmeyen adamlara lise diploması üniversite diploması veriliyor.
Eğitim sistemimiz çok zayıf(((
belki sadece eğitim seviyasi olarak ben yanlış hesap yapmışım ayrıca ben türkçeyi kullaktan dolma öğrenmedim. türkçeyi okulda öğredim ve ben türkçeyi 8 yaşında öğrendin ama bazı mantık hataları var türkçede.

technoturk adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Anlatmaya çalıştığınız şeyi doğru anladıysam eğer şu açıdan kastediyorsunuz; Bir önceki gün için, bugünden geriye zaman çizelgesinde 1 gün fazla gidiyorsun sayarken. Bundan yola çıkarak bir sonraki gün diyorsanız o iş öyle olmaz (: . Aynı örnekten gidelim, sen gitmeden bir önceki gün dediğinde gittiği gün Çarşamba ise, önceki gün her türlü Salıdır. Herkesin anlayacağı şey budur.
Anlatmaya çalıştığınız şeyi doğru anladıysam eğer şu açıdan kastediyorsunuz; Bir önceki gün için, bugünden geriye zaman çizelgesinde 1 gün fazla gidiyorsun sayarken. Bundan yola çıkarak bir sonraki gün diyorsanız o iş öyle olmaz (:

mantıken bu olması gerekir diye düşünüyordum

NemesiS adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
önce, şimdi, sonra gibi kavramlar zaman sıralamasını ifade eder.
hocam işte ben bunu biliyorum. önce kelimesi önceyti gösterir. anlatmaya çalıştığım önü gösterdiği halde neden dün için kullanıyoruz

digiklan adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hocam anlaşılsın 2 tane cümle yazdım oraya.
Bir önceki gün tek başına kullanılmaz. Dünden ve önceki günden daha eski tarihler için kullannılır.
Bugün evdeyim, bir önceki gün hastanedeydim denmez...
Çünkü bir önceki gün için dün kelimesini kullanıyoruz.
Düne bir önceki gün, yarına bir sonraki gün demeyiz.

Hiyerarşiyi anlamamışsınız maalesef.
11 Ekim - Bugün
10 Ekim - Dün
9 Ekim - Önceki gün

Bir cümlede önceki günden daha eski bir tarihten bahsediyorsanız BİR ÖNCEKİ GÜN diyerek o bahsi geçen günün dününü kastedersiniz.
"29 ekimde yola çıktık. Bir önceki gün(28 ekim) çok hastalanmıştım."